Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... microîntreprinderile active în România (94% din companiile în funcțiune) înregistrează la finalul anului 2017 o trezorerie totală de 42 mld. Lei, respectiv doar 11% din nivelul tuturor datoriilor și în linie cu media înregistrată în ultimul deceniu (9%–10%)?

Fenomenul polarizării din mediul de afaceri (accentuarea extremelor) este vizibil din perspectiva veniturilor, profiturilor dar și a lichidității companiilor. Astfel, deși 94% din firmele active în România sunt microîntreprinderi (înregistrează venituri <1.000.000 €), acestea dispun de o lichiditate totală de 42 mld. Lei la finalul anului 2017, la jumătate comparativ cu firmele care înregistrează venituri >1.000.000 €, deși acestea din urmă reprezintă doar 6% din totalul firmelor active în România.

În acest context, microintreprinderile sunt mult mai vulnerabile în contextul următoarei recesiuni prin comparație cu situația companiilor mari, amplificând fragilitatea păturii de mijloc.

Graficul 1: Trezorerie / datorii pe termen scurt

microîntreprinderile active în România (94% din companiile în funcțiune) înregistrează la finalul anului 2017 o trezorerie totală de 42 mld. Lei, respectiv doar 11% din nivelul tuturor datoriilor și în linie cu media înregistrată în ultimul deceniu (9%–10%)?

Sursa: MFP, date prelucrate de autor

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play