Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... mediul de afaceri activ în România este cel mai îndatorat din Europa, respectiv 75% la finalul anului 2017?

În contextul accelerării distribuirii dividendelor în ultimii doi ani (din cauza diminuării impozitului pe dividend de la 16% la doar 5%), gradul de îndatorare al microîntreprinderilor la finalul anului 2017 a rămas la un nivel foarte ridicat, respectiv peste 90%, similar cu situația din ultimii cinci ani. Spre deosebire de acestea, companiile mari (care înregistrează venituri peste 1.000.000€) au raportat un grad de îndatorare la finalul anului 2017 de doar 44%.

Astfel, microîntreprinderile active în România dispun de un spațiu de finanțare adițională foarte redus, amplificând astfel vulnerabilitatea acestora în următoarea etapă de recesiune din ciclul economic.

Graficul 1: Gradul de îndatorare al companiilor (Datorii / Active)

Sursa: Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play