Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... media ROBOR (maturitate 3 luni) calculată pentru ultimii 7 ani (Ian. 2012 – Dec. 2018) este de 2,7%, cu 1pp (punct procentual) peste media inflației calculată în același interval de timp?

Având în vedere că inflația anuală din luna anterioară (Noiembrie 2018) a fost de 3,4%, consider că valoarea normală (liberă) a ROBORROBOR Romanian Interbank Offer Rate [Ro. Rata Ofertă Interbancară Românească] reprezintă rata dobânzii la care băncile din România, participante la calculul acestui indice, sunt dispuse să împrumute reciproc în lei, sub formă de depozite. Funcționând pe principiul cererii și ofertei, ROBOR este indicatorul principal pentru costul împrumuturilor interbancare, fiind superior ratei ROBID. Se stabilește pentru diferite scadențe, cele de 3 și 6 luni fiind esențiale pentru creditele cu dobândă variabilă oferite clienților. Calculul ROBOR, efectuat de Thomson Reuters la indicarea BNR, este media aritmetică a cotațiilor, excluzând valorile extreme, în intervalul orar 10:45-11:00. cu maturitate 3 luni ar trebui să fie aproximativ 4,5% (comparativ cu valoarea actuală de 3%)!

ROBOR reprezintă media cu care se finanțează între ele cele mai importante 10 bănci, nu este determinat în mod subiectiv / arbitrar de o anumită bancă (sau de un grup de bănci). ROBOR este determinat de inflație, lichiditatea din sistem și risc, reflectând evoluția economiei în general. Este normal ca băncile să se finanțeze între ele la o dobândă marginal peste inflație. Voi ați da credit cuiva la o dobândă sub inflație?

ROBOR (maturitate 3 luni) vs inflația anuală din România

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play