Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... inflația cumulată în România în ultimul deceniu (perioada 2008–2018) este de 43%, erodând aproape 60% din creșterea salariilor nominale din acest interval?

Astfel, salariul mediu nominal net a crescut de la 1.600 Lei (finalul anului 2007) până la 2.720 (finalul anului 2018), respectiv cu 70%. Totuși, 43% din această creștere a venitului este erodată de inflație. Dacă ne gândim la creșterile recente ale prețului la combustibil (+30% în ultimul an), majorarea ROBORROBOR Romanian Interbank Offer Rate [Ro. Rata Ofertă Interbancară Românească] reprezintă rata dobânzii la care băncile din România, participante la calculul acestui indice, sunt dispuse să împrumute reciproc în lei, sub formă de depozite. Funcționând pe principiul cererii și ofertei, ROBOR este indicatorul principal pentru costul împrumuturilor interbancare, fiind superior ratei ROBID. Se stabilește pentru diferite scadențe, cele de 3 și 6 luni fiind esențiale pentru creditele cu dobândă variabilă oferite clienților. Calculul ROBOR, efectuat de Thomson Reuters la indicarea BNR, este media aritmetică a cotațiilor, excluzând valorile extreme, în intervalul orar 10:45-11:00. cu 2% în ultimul an (în contextul presiunilor inflaționiste descrise), cred că românii câștigă mai mult dar sunt mai săraci (puterea de cumpărare a venitului disponibil scade). Aceasta poate explică și scăderea nivelului de încredere al consumatorului, temperând consumul și, implicit, creșterea economică!

Inflația anuală (IPC)

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play