Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... companiile cu venituri

…aproape de patru ori mai puțin decât media înregistrată de companiile mari (cu venituri peste 1.000.000€) la finalul anului 2017 (acestea din urmă înregistrând o dublare a eficienței muncii în ultimul deceniu)?

Deși salariul mediu nominal net a crescut în această perioadă de la 1.700 Leu (anul 2008) la aproximativ 2.700 Lei (anul 2017), nivelul cifrei de afaceri / angajat a rămas stabil la un nivel modest în cazul microintreprinderilor. Astfel, companiile mici au avut de suferit deoarece competitivitatea scăzută a acestora a fost depășită de cele cincisprezece majorări consecutive ale salariului minim pe economie în ultimul deceniu, alimentând creșterea costurilor. Cum să reziste o microîntreprindere la majorări atât de agresive ale salariilor, în contextul în care cifra de afaceri / angajat este stabilă? Foarte greu!

De aceea, cred că majorarea salariului minim pe economie, precum și creșterea costurilor salariale în sectorul public, a dezavantajat cel mai mult micile companii!

Graficul 1: Cifra de afaceri a companiilor / număr de angajați (mil. Lei)

Sursa: MFP, date prelucrate de autor

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play