Multora dintre noi ne e destul de greu să ne imaginăm la pensie, credem că mai e mult până atunci și nu o considerăm o prioritate atunci când alegem cum să ne împărtim bugetul personal.

Însă știați că pentru a ne menține nivelul de trai la momentul retragerii din activitate ar trebui ca pensia noastră să fie 75–80% din venitul de dinainte de pensionare? O țintă nu foarte ușor de atins, dacă ținem cont de realitățile sociale și economice de astăzi.

Așa că, indiferent de vârsta pe care o avem, nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a ne pregăti pentru pensie și a pune deoparte niște bani. Dacă vrem să fim relaxați la pensie și să ne bucurăm de o viață bună, este indicat să folosim regula 20/20 în planificare.

Ce presupune această regulă?

Pentru a strânge bani pentru 20 de ani de pensie, e bine să începem să punem bani deoparte cu cel puțin 20 de ani înainte de momentul în care ne vom pensiona. Cu cât avem mai puțin timp la dispoziție, cu atât ar trebui să punem mai mulți bani deoparte, așa că e mult mai bine să ne pregătim din timp.

Cum să îți permiți să fii relaxat la pensie?