Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

E important să le explicăm copiilor valoarea banilor și să le arătăm cum sunt folosiți și pentru ce, astfel încât aceștia să înțeleagă că avem o sumă limitată în fiecare lună și că e important să îi folosim cu responsabilitate.

Iată câteva lucruri pe care le putem face pentru a-i învăța pe copii despre valoarea banilor:

Îi implicăm în deciziile financiare pe care le luăm.

De exemplu, dacă mergem la cumpărături și decidem să cumpărăm un suc de fructe de la un anumit brand, pentru că e mai ieftin și are același gust ca cel de la alt brand, care e mai scump, le explicăm alegerea noastră.

Ne asigurăm că banii nu sunt „invizibili” pentru copii.

Le arătăm banii, le explicăm valoarea fiecărei bancnote pe ințelesul lor oferindu-le exemple cu ceea ce pot cumpăra cu o bancnotă de 1 Leu, de 5 Lei, de 10 Lei, 50 Lei, etc., astfel încât să înțeleagă valoarea diferitelor produse. Le putem vorbi și despre card, cum funcționează el la bancomat, ce este codul PIN și de ce e important să nu îl divulgăm nimănui.

Mai mult, le puteți explica, de exemplu, câte ore trebuie să munciți pentru a cumpăra un anumit produs și astfel să incercați să îi faceți să se gândească dacă într-adevăr merită sau nu să dăm acea suma de bani pe el.

Îi lăsăm pe ei să plătească anumite lucruri la cumparaturi.

De exemplu, lăsați copiii să îi dea banii casierului, când sunteți în supermarket și cumpărați iaurturi, sau pâine, sau alte produse pentru a vedea că fiecare lucru costă și e important să fim atenți la ce decizii de cumpărături facem, întrucât avem o sumă limitată de bani.

Le vorbim despre obiective financiare,

…ce sunt ele și de ce este important să ni le stabilim. Cel mai simplu e să îl asociem cu un vis pentru copiii mai mici, astfel încât e mai ușor să le explicăm pe înțelesul lor ce înseamnă să economisești pentru a-ți împlini un vis.

De exemplu, dacă unii copii au obiceiul să își cumpere zilnic câte un snack la școală, explică-le că banii respectivi ar putea fi puși deoparte pentru a-și cumpăra ceva cu o valoare mai mare, cum ar fi un telefon sau o bicicletă.

Le explicăm copiilor că putem folosi banii pentru a face bine.

Le putem arăta că pot dona pentru cauze umanitare, sau pot cumpăra anumite produse, pe care să le ofere celor nevoiași. Mai mult, e important să înțeleagă că pot face aceste gesturi frumoase pe tot parcursul anului, nu doar în perioada sărbătorilor.Și, nu uitați, cel mai important este exemplul personal. Copiii învață ceea ce văd în jurul lor și dacă vrem să aibă un comportament financiar responsabil trebuie să le arătăm că și noi suntem atenți la banii noștri și la modul în care alegem să îi cheltuim.

Logo Money in Motion

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play