[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]România a emis în mod regulat anul acesta obligațiuni prin care se împrumută cu dobânzi între 4–5% / an, orizont finanțare +5 ani. Dacă nu ai încredere că statul îți va plăti înapoi acești bani, poți să cumperi o asigurare de protecție împotriva evenimentului de default (evenimentul asigurat este că nu îți primești banii înapoi).

Desigur, cu cât emitentul obligațiunii (debitorul) este mai riscant, cu atât costul asigurării este mai mare. Este similar precum costul poliței CASCO pentru doi șoferi: primul are 30 de ani de experiență, zero accidente și conduce doar ziua în condiții de siguranță; al doilea are permisul de 1 an, cu 2 accidente deja la antecedent și preferă să conducă noaptea cu viteză mare pe drumuri pietruite.

Desigur, costul poliței CASCO este semnificativ mai mare pentru al doilea șofer, comparativ cu primul. Cifrele publicate de Bloomberg săptămâna trecută indică faptul că indicatorul CDS înregistrat pentru România este al doilea cel mai ridicat din UE (după Ungaria), respectiv 133 bp (1,33%).[/vc_column_text][image_with_animation image_url=”12550″ alignment=”center” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][/vc_row]