Skip NavigationIancuGuda.ro

Știați că…

România înregistrează cea mai ridicată pondere a numerarului aflat în circulație din masa monetară unu (M1 = numerar în circulație + depozite bancare), respectiv 30% la finalul anului 2017, de două ori peste media din UE (vezi graficul 1).

De asemenea, aproape 40% din populația României cu vârstă peste 15 ani nu deține un cont bancar, cel mai ridicat nivel din Europa, de două ori peste media din ECE (Europa Centrală și de Est) și de patru ori peste medie din Europa (vezi graficul 2).Graficul 3 ilustrează faptul că există o corelație negativă foarte puternică între numărul de tranzacții de plată efectuate prin card și economia subterană (România înregistrează cel mai scăzut nivel al numărului de tranzacții cu cardul și al doilea cel mai ridicat nivel al economiei subterane din UE).

Continuă să citești

România înregistrează de două ori mai puține carduri / 1 mil. locuitori comparativ cu media din UE?

De asemenea, numărul de POS-uri / 1 mil. locuitori este de 8.193 în România, de două ori sub media din regiune și de trei ori sub media din UE. Conform graficelor ilustrate mai jos, România stă cel mai prost din Europa la ambele capitole. Economia subterană este favorizată de preferința de plată cu numerarul și infrastructura subdezvoltată (din perspectiva cardurilor aflate în circulație și a POS-urilor disponibile).

Continuă să citești