Skip NavigationIancuGuda.ro

Știați că…

Creșterea economică reală (estimări Comisia Europeană, 2020)

ultimele estimări ale Comisiei Europene indică o creștere economică de maxim 1% în zona Euro, cel mai scăzut ritm din ultimul deceniu, pe fondul unei creșteri economice lente la nivel global?

Astfel, cele mai importante economii din UE sunt prognozate să crească foarte lent, respectiv Italia cu 0,5%, Franța cu 1,2% sau Germania 0,7%. Acestea nu sunt vești bune pentru economia românească, deoarece peste 40% din exporturile noastre sunt orientate către aceste economii, respectiv Germania (23%), Italia (12%) și Franța (7%)

Continuă să citești
Cheltuieli amortizare (% total cheltuieli)

cheltuielile cu amortizarea activelor imobilizate au scăzut cu 50% în ultimul deceniu?

Analizând structura de cheltuieli a tuturor companiilor active în România în ultimul deceniu, cheltuielile cu amortizarea activelor imobilizate au scăzut aproape la jumatate pe durata intervalului analizat, de la 5,5% (2007) la doar 2,5% (2018), ceea ce reflectă o scădere a investițiilor pe termen lung în active imobilizate corporale amortizabile (mașini, echipamente) care sunt depășite de evoluția crescătoare a cifrei de afaceri.

Continuă să citești
Alte cheltuieli de exploatare (% total cheltuieli)

ponderea altor cheltuieli de exploatare (lipsite de transparență și predispuse interesului personal al acționarilor) a crescut cu aproape 30% în ultimul deceniu?

Mai exact, ponderea altor cheltuieli de exploatare a crescut de la 19%, în anul 2007, până la 23%, în anul 2018. Aceasta reprezintă una dintre principalele probleme ale companiilor active în România, respectiv scăderea gradului de transparență a cheltuielilor înregistrate la nivelul companiei.

Continuă să citești
Alte cheltuieli de exploatare (% total cheltuieli)

companiile mici înregistrează alte cheltuieli de exploatare (lipsite de transparență și predispuse orientării către interesul personal al acționarilor) mult mai mari decât firmele mari?

Astfel, ponderea altor cheltuieli de exploatare în totalul cheltuielilor se apropie de 30% în cazul microintreprinderilor, în timp ce la firmele cu venituri peste 10 mil. € acestea tind către 20%. De aceea, cred că micile firme sunt mult mai suspecte de evaziune fiscală comparativ cu marile companii.

Continuă să citești
Pensionari vs angajați într-o activitate economică

conform ultimelor prognoze ale Comisiei Europene, raportul dintre numărul pensionarilor și populația angajată într-o activitate economică se va apropia de 1 până în anul 2050, comparativ cu 60% astăzi, cel mai ridicat nivel din UE?

În consecință, rata de dependență a sistemului de pensii va tinde către 100% în următoarele trei decenii. Deja situația este dramatică și povara pe mediul de afaceri privat este foarte mare — în România sunt 5,2 milioane de pensionari și 4,1 milioane de angajați în seectorul privat.

Continuă să citești