gradul mediu de îndatorare al companiilor active în sectorul construcțiilor de clădiri rezidențiale și nerezidențiale la finalul anului 2018 este de 75%?

Analizând situațiile financiare ale acestor companii, observăm că nivelul îndatorării firmelor active în acest sector este similar pentru fiecare exercițiu financiar din ultimii cinci ani. Aproape jumătate din acest datorii reprezintă împrumuturi contractate de la instituții de credit (bănci, IFN, leasing), o treime reprezintă credit comercial (termenele de plată primite de la furnizori) iar diferența reprezintă credit fiscal (contribuții, taxe și impozite datorate statului).

Conform ANCPI, tranzacțiile imobiliare de vânzare-cumpărare au scăzut în medie cu 25% în fiecare luna începând din August 2018 (aproape 9 luni consecutive de scăderi), în timp ce oferta continuă să crească (datorită inerției autorizațiilor de constructive obținute în perioada când cererea era ridicată).

În contextul în care cererea pentru imobiliare scade, oferta crește, iar companiile active în sectorul construcțiilor rezidențiale înregistrează un grad ridicat de îndatorare (acestea au bănci, leasing-uri, furnizori, salarii și taxe de plătit), este previzibil că prețul mediu al imobiliarelor va înregistra o contracție semnificativă până la finalul anului 2020. Foarte puțini dezvoltatori imobiliari construiesc proiecte finanțate prin capitalul propriu și sunt capabili să mențină prețul mediu sus în acest context!

Tocmai de aceea anul 2019 a debutat cu o intensificare a campaniilor de promovare a proiectelor rezidențiale, precum și înmulțirea ofertelor promoționale (discount-uri de minim 10% pentru achiziții realizate într-o perioadă limitată)!

Grad îndatorare al companiilor active în sectorul lucrărilor de construcții cladiri ne/rezidențiale

Te-ar mai putea interesa: