[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_link_target=”_self” column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid” bg_image_animation=”none”][vc_column_text]Cel mai ridicat din ultimul deceniu (exprimat ca procent în PIB) și cel mai mare în valoare absolută din ultimii 30 de ani.

Deficitul fiscal record este cauzat de creșterea cheltuielilor publice (+15%) mai accelerată decât avansul veniturilor publice (+12%). Decalajul dintre cele două, atât din perspectiva ritmului de creștere, cât și a sumelor absolute, este la cel mai ridicat din ultimul deceniu (nici în ultima recesiune deficitul fiscal nu s-a deteriorat în valoare absolută atât de mult).

Cel mai accelerat au crescut cheltuielile cu salariile din sectorul public (+21%) și ajutoare sociale (+11%), cele două cumulând aproape 70% din veniturile publice. În acest ritm, deficitul fiscal va depăși sigur 3% din PIB la finalul acestui an, ceea ce implică riscuri de aplicare a procedurii deficitului excesiv (riscăm penalități din PIB / blocarea fondurilor europene). Până atunci, creșterea deficitului implică majorarea datoriei guvernamentale (necesare pentru a finanța deficitul), credite pentru care România plătește cele mai mari dobânzi din Europa.[/vc_column_text][image_with_animation image_url=”12916″ alignment=”center” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][/vc_row]