Skip NavigationIancuGuda.ro

ponderea cheltuielilor publice cu pensiile poate crește de la 9% în PIB (nivelul actual) până la aproape 14% în PIB în anul 2022, cel mai mare nivel din ultimele trei decenii, dacă se aplică actuala lege a pensiilor?

⏱ 1 min.

Practic, majorarile planificate ale pensiilor nu pot fi suportate de catre bugetul actual, in lipsa unor reforme structurale de crestere a veniturilor si eficientizare / restructurare a aparatului public supradimensionat. Ritmul majorării pensiilor este nesustenabil, deoarece nu avem cele trei circumstanțe atenuante care pot sprijini aceste creșteri:

  1. Creșterea veniturilor fiscale prin reducerea economiei subterane și fiscalizarea creșterii economice (România inregisteaza cea mai scăzută pondere a investițiilor publice în PIB din UE);
  2. Creșterea forței de muncă active în țară (România înregistrează cel mai accelerat fenomen de emigrare și îmbătrânire din UE);
  3. Creșterea sustenabilă a veniturilor forței de muncă active în momentul de față (care nu poate fi posibilă în lipsa investițiilor și creșterii productivității).