Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... restanțele companiilor de stat către furnizori sau obligații fiscale sunt aproape la același nivel în 2016 și 2017?

În ciuda creșterii economice de 7% în 2017, restanțele companiilor de stat către furnizori sau obligații fiscale sunt aproape la același nivel în 2016 și 2017, respectiv 22 mld. Lei, în creștere cu 10% față de anul 2015.

75% din cheltuielile publice sunt alocate pentru salarii, ajutoare sociale și bunuri / servicii, ceea ce lasă extrem de puțini bani disponibili pentru investiții (care nu au depășit 3% din PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri) în 2018, după excluderea cheltuielilor din apărare) și plățile către furnizorii privați. Plățile întârziate către mediul de afaceri, cuplate cu investițiile publice minime, creșterile salariale (care alimentează presiuni și asupra mediului privat care încearcă să țină pasul într-o piață a muncii foarte tensionată din cauza emigrării) și instabilitatea fiscală alimentează presiuni enorme asupra companiilor active în România… care își reduc investițiile și pierd din competitivitate!

Restanțe companii deținute de stat (mil. Lei)

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play