Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Știați că... deficitul fiscal înregistrat în primele 9 luni din acest an este de 2,6% din PIB?

Cel mai ridicat din ultimul deceniu (exprimat ca procent în PIBPIB Produs Intern Brut.  Reprezintă valoarea totală de piață a tuturor bunurilor și serviciilor finale produse într-o țară pe un an. Include consumul privat și al organizațiilor non-profit, investițiile brute, cheltuielile statului și netul exporturilor (exporturi minus importuri). Consumul se divide în privat și public, având avantaje în analiza macroeconomică: consumul privat vizează creșterea bunăstării pe termen lung, iar cel public, fiind exogen, contribuie la diversitatea macroeconomică. PIB = consum + investiții + (exporturi − importuri)) și cel mai mare în valoare absolută din ultimii 30 de ani.

Deficitul fiscal record este cauzat de creșterea cheltuielilor publice (+15%) mai accelerată decât avansul veniturilor publice (+12%). Decalajul dintre cele două, atât din perspectiva ritmului de creștere, cât și a sumelor absolute, este la cel mai ridicat din ultimul deceniu (nici în ultima recesiune deficitul fiscal nu s-a deteriorat în valoare absolută atât de mult).

Cel mai accelerat au crescut cheltuielile cu salariile din sectorul public (+21%) și ajutoare sociale (+11%), cele două cumulând aproape 70% din veniturile publice. În acest ritm, deficitul fiscal va depăși sigur 3% din PIB la finalul acestui an, ceea ce implică riscuri de aplicare a procedurii deficitului excesiv (riscăm penalități din PIB / blocarea fondurilor europene). Până atunci, creșterea deficitului implică majorarea datoriei guvernamentale (necesare pentru a finanța deficitul), credite pentru care România plătește cele mai mari dobânzi din Europa.

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play