Skip NavigationIancuGuda.ro

Risipa alimentară = risipă de bani

⏱ 1 min.

Ați încercat vreodată să calculați cât costă alimentele pe care le aruncați în fiecare săptămână când faceți curat în fridiger?

Cu siguranță, că mulți dintre noi am rămâne surprinși dacă am face acest mic experiment. În țara noastră, în fiecare an 2,2 milioane de tone de alimente ajung la gunoi, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi, România fiind a noua țară din Uniunea Europeană la acest capitol. Pentru a evita risipa de resurse atât alimentare, cât și financiare e bine să ținem cont de câteva reguli pentru cumpărături low-cost.

  • În primul rând, evităm să cumpărăm mâncare procesată, produse instant sau produse ambalate individual, care sunt mai scumpe.
  • Dacă am cumpărat cantități mari de mâncare, punem la congelator carnea, pâinea și untul.
  • Pentru un stil de viață sănătos și reducerea cheltuielilor, putem opta pentru gătitul acasă folosind ingrediente naturale, iar dacă avem copii îi putem încuraja și pe ei să se implice în proces.
  • În plus, putem alege să cumpărăm gustări cu un aport nutrițional ridicat: mere, banane, portocale, morcovi, stafide, etc. Nu numai că sunt mai ieftine decât majoritatea dulciurilor, dar sunt și mai sănătoase.
  • Mai mult, dacă mergem la cumpărături în zilele de marți, miercuri și joi avem timpi reduși de așteptare la casă și evităm astfel să mai punem în coș lucruri de care nu avem nevoie în timp ce așteptăm la casă.
Risipa alimentară = risipă de bani

Pe curând!