Skip NavigationIancuGuda.ro

6 sfaturi de educație financiară care te vor ajuta să te raportezi altfel la bani în 2020

⏱ 9 min.

An nou, noi provocări. Pentru a putea începe cu dreptul noul an și a lua încă din primele săptămâni decizii financiare inteligente, îți prezentăm astăzi 7 pași care te vor ajuta să te raportezi altfel la banii tăi în 2020.

Buget anual

Știm cu toții că pentru un comportament financiar responsabil e important să ne obișnuim să ne ținem sub control cheltuielile. Însă, un lucru esențial este să avem o viziune de ansamblu asupra bugetului anual. Prin urmare, este recomandat ca în luna ianuarie să încercăm să ne conturăm un buget al anului și să identificăm perioadele cu cheltuieli mai mari (de exemplu vacanțele, sărbătorile, concediile sau începutul școlii) pentru a putea să ne organizăm din timp, astfel încât, să nu punem o presiune foarte mare pe bugetul nostru.

La final de an este indicat să observăm dacă am respectat bugetul previzionat și dacă ne-am organizat corespunzator sau au fost lucruri pe care a trebuit să le ajustăm. Important este să învățam din toate deciziile pe care le luăm astfel încât să devenim din ce în ce mai responsabili. Asa că ce-ar fi să ne punem pe hârtie greșelile financiare pe care le-am facut în anul care a trecut și să încercăm să nu le mai repetăm?

Minutul de aur

O regulă foarte simplă este să ne propunem ca în fiecare zi să alocăm un minut verificării tranzacțiilor și chelutielilor pe care le-am făcut, preferabil imediat după prânz, pentru a putea avea timp să ajustăm în caz că am cheltuit mai mult decât era cazul în prima parte a zilei.

Obiective financiare concrete

Un lucru care ne poate ajuta să ne păstrăm motivația să punem bani deoparte este să ne stabilim obiective financiare foarte concrete. De exemplu, pun bani deoparte pentru vacanța din vară, când am nevoie de 600 euro. Sau pun bani deoparte pentru un nou laptop care costă 3000 lei. Dacă obiectivul pe care mi-l propun este concret, mă va forța să îmi fac un plan clar lunar pentru a-l îndeplini și astfel cresc șansele să nu-mi pierd motivația pe parcurs. Dacă nu avem niciun obiectiv pentru care punem bani deoparte, există riscul să renunțăm și să alegem să folosim banii pentru lucruri de care nu avem neapărat nevoie.

Ne stabilim o mantră financiară pentru dorințe

Ar fi util să avem o mantră financiară, cât mai clară și concretă posibil, care să se poată aplica deciziilor de achiziție pe care trebuie să le luăm zilnic și care, de multe ori, sunt luate din impuls și intră în categoria dorințe. De exemplu, poate fi „Nu cumpăr lucruri care costă mai mult de 100 lei” sau „Este acest lucru mai important decât… (aici puteti completa cu vacanța/un lucru mai valoros pe care vi-l doriți, etc.)

Plătește-te pe tine prima dată

Un comportament financiar responsabil începe cu pași mici așa că cel mai bun lucru pe care îl putem face în noul an legat de banii noștri este să ne plătim pe noi prima dată. Prin urmare, obiectivul principal al anului ar trebui să fie ca atunci când ne intră banii din salariu, sau orice sursă de venit în cont, să punem o sumă din ei deoparte, în fiecare lună, indiferent de cheltuielile pe care le avem și fără să facem vreo excepție.

Săptămâna banilor gestionați cu cap

Nu în ultimul rând, putem să apelăm la provocări pentru a ne motiva să fim mai atenți la modul în care ne cheltuim banii. Prin urmare, vă propunem ca o saptămână pe lună să nu cheltuim niciun ban pe dorințe și să ne încadrăm într-un buget zilnic, alocat doar pentru lucrurile esențiale. Astfel, vom avea o săptămână pe lună, cu cheltuieli mai mici, care în ansamblul unui an poate să cântărească destul de mult.