Skip NavigationIancuGuda.ro

Regenerarea distructivă… a început

⏱ 7 min.

Oficiul Național al Registrului Comerțului a publicat recent cifrele privind evoluția companiilor nou înmatriculate, precum și al celor care își întrerup activitatea. Analizând evoluția pentru primele patru luni ale acestui an, prin comparație cu perioada similară a anului anterior, observ declanșarea unei spirale distructive care semnalează deteriorarea comportamentului de plată al companiilor, pe de o parte, precum și scăderea nivelului de încredere în perspectivele economiei, pe de altă parte.

Principalele argumente sunt:

1.

Comportamentul de plată al companiilor începe să se deterioreze, aspect care se poate observa din creșterea numărului companiilor care își întrerup activitatea. Astfel, 2.965 de companii au intrat în insolvență în primele patru luni ale acestui an, în creștere cu 17% față de aceeași perioadă a anului anterior. Per total, numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în perioada Ianuarie–Aprilie 2018 este de 51.363 companii, în creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anului anterior.

2.

Numărul companiilor SRL nou înmatriculate în perioada Ianuarie–Aprilie 2018 este de 28.858, în scadere cu 6% față de aceeași perioadă a anului anterior. Aceasta poate indica deteriorarea încrederii în perspectivele economiei pe termen mediu–lung din partea antreprenorilor actuali, sau a celor care se gândesc să înființeze o companie.

3.

Raportul dintre numărul companiilor care își întrerup activitatea și cel al firmelor nou înmatriculate este supraunitar. Astfel, la fiecare companie SRL înmatriculată în perioada Ianuarie-Aprilie 2018, un număr de 1,78 companii și-au întrerupt activitatea. Aceasta indică un proces de regenerare (prin înlocuirea unor companii cu altele noi) de natură distructivă (deoarece numărul total al firmelor active este în scadere, în timp ce o companie care își întrerupe activitatea are o durată medie de viață de 10 ani). Toate aceste evoluții sunt ilustrate în tabelul 1.

4.

Creșterea insolvențelor este generalizată la nivelul celor mai importante 5 sectoare de activitate (conform celor ilustrate în graficul 1), în timp ce avansul înmatriculărilor de companii se observă doar în agricultură (unde creșterea este de 63%)…

…iar în restul sectoarelor de activitate se observă o scădere a înmatriculării de noi companii (conform celor ilustrate în graficul 2). Aceasta înseamnă că procesul regenerării distructive este generalizat la nivelul mediului de afaceri.

5.

Cred că principalii factori care cauzează deteriorarea comportamentului de plată al companiilor, pe de o parte, respectiv scăderea nivelului de încredere al antreprenorilor, pe de altă parte, sunt:

  • Creșterea cheltuielilor (în special cele privind salariile, utilități și combustibil);
  • Creșterea cheltuielilor privind dobânzile și rambursarea creditelor bancare;
  • Impredictibilitatea fiscală (incertitudinea referitoare la noi reglementări fiscale);
  • Economia subterană din România (estimată de Comisia Europeană la aproape 32% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE după Bulgaria), care permite concurența neloială și dificultatea (în unele cazuri, aproape imposibilitatea) de a fi competitiv, dacă lucrezi 100% curat (fiscalizat);
  • Dificultatea de a găsi forță de muncă la un salariu care să reflecte productivitatea reală!