Institutul Național de Statistică a publicat astăzi evoluția prețurilor de consum în luna Aprilie, care au crescut cu 5,2% comparativ cu aceeași lună a anului anterior, în condițiile în care prețul mărfurilor alimentare a crescut cu 4%, nealimentare cu 7,2% și servicii cu 2,83%. 10 motive de ce această evoluție mă îngrijorează:
1.
Inflația crește foarte rapid, practic nivelul din Aprilie este de aproape 10 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeași lună a anului anterior.
2.
România înregistrează cea mai accelerată creștere a prețurilor de consum din UE, aproape de 3 ori peste media UE (28).
3.
Inflația este cauzată atât dinspre ofertă (companiile înregistrează costuri mai mari cu salariile și acciza la combustibil într-un timp foarte scurt, și transpun aceste șocuri în prețul produselor și serviciilor oferite), cât și dinspre cerere (consumul crește cu 8,8% în primul trimestru al acestui an, în linie cu avansul creditelor contractate de către populație). În Ianuarie 2015 salariul mediu nominal net era de 1.740 Lei, acum este de 2.704 Lei (cu aproape 1.000 de Lei mai mult în doar 3 ani, o creștere accelerată de 55%). Această creștere a salariului în mediul privat a fost determinată de creșterea salariului minim și avansul salariilor din sectorul public (+23% doar anul trecut).
4.
Ritmul de creștere al salariilor este foarte accelerat, după 15 majorări consecutive ale salariului minim pe economie în ultimii 10 ani, acesta crescând de la 540 Lei (2008) la 1900 Lei (2018). Astfel, ponderea salariului minim în salariul mediu a crescut de la 27% (2008) la 49% (2018), mult peste Polonia (35%) sau Cehia (30%). Aceasta demonstrează că mediul de afaceri nu poate suporta acest ritm.
5.
Companiile suferă și înregistează profituri mai mici, ceea ce se reflectă în scăderea impozitului pe profit la bugetul de stat.
6.
Cele mai afectate sunt companiile mici, care pierd ritmul de creștere cu firmele mari și cele multinaționale. Astfel, prin comparație cu țări din regiune, România înregistrează cel mai ridicat nivel de concentrare al veniturilor în rândul companiilor mari și foarte mari, în condițiile în care cele mai mari 1% din companii concentrează 67% din veniturile tuturor firmelor, mult peste Cehia (40%), Polonia (48%) sau Ungaria (52%).
7.
În contextul presiunilor inflaționiste din cauza creșterii agresive a salariilor, firmele mici suferă iar cele mari devin mai puternice. În mod paradoxal, tot creșterea salariilor duce la problema „cei bogați s-au îmbogățit și mai mult”. Cele mai mari 1.000 de companii active în România (din care 64% cu capital străin) concentrează 50% din veniturile tuturor firmelor, față de 35% acum zece ani.
8.
Presiunile inflaționiste determină creșterea dobânzilor. Astfel, ROBOR cu maturitate la 3 luni este tranzacționat astăzi la 2,75%, de 3 ori mai mare decât în aceeași zi a anului trecut (0,87%), și va continua trendul ascendent până la 3,5% la finalul anului.
9.
Din cauza creșterii foarte accelerate a consumului (alimentate de avansul salariului și a creditării), importurile cresc și alimentează presiuni asupra monedei naționale. Astfel, 1€ se tranzacționa la 4,55 în luna Mai 2017, ajungând acum în vecinătatea 4,65, și urmând să crească spre 4,7–4,75 până la finalul anului.
10.
Investitorii văd cu scepticism și îngrijorare aceste evoluții, ceea ce se reflectă în costuri de finanțare în creștere ale statului român (percepția riscului în creștere se reflectă în dobânzi mai mari). Astfel, titlurile emise de statul român cu maturitate la 6 luni se tranzacționează astăzi la 2,41%, de aproape 5 ori mai scump decât în aceeași lună a anului anterior.