Skip NavigationIancuGuda.ro

Opinii ad-hoc

Adevarata reformă a României

Practic, pierdem anual venituri potențiale de 15% din PIB din cauza celei mai ridicate economii subterane din UE. Cu acești bani se pot construi 3.000 de km de autostrada în fiecare an, de trei ori mai mult decât avem în momentul de față!

Continuă să citești

Soluții imediate de sprijin pentru populație prin reforme fiscale

Suntem într-un moment extrem de greu, în contextul decelerării creșterii economice, creșterii accelerate a prețurilor și a capacității (aparent) limitate a statului de a interveni. Conform celor mai recente estimări anunțate de BNR, inflația anuală amenință să depășească pragul de 10%, un record fără precedent în ultimul deceniu.

Continuă să citești
COVID-19 — de aceasta data este, într-adevăr, diferit!

COVID-19 — de această dată este, într-adevăr, diferit!

De această dată este, într-adevăr, diferit! Omenirea a mai trecut prin diferite pandemii, dar nicioadată lumea nu a fost mai conectată ca și acum. Niciodată în istoria mondială o oprire bruscă a consumului, implicit a multor ramuri din economie, nu a avut ecouri financiare și comerciale atât de rapide și intense. Viteza de contagiune și propagare a șocurilor negative de la o industrie către alta, între continente sau diferite țări, este cea mai accelerată din istoria noastră.

Continuă să citești

Măsuri pentru salvarea mediului de afaceri în contextul COVID-19

Măsurile de carantină și instituirea stării de urgență la nivel național pentru prevenirea diseminării accelerate a COVID-19 au deja consecințe economice importante asupra mediului de afaceri. Pentru a nu declanșa o spirală distructivă care poate propaga foarte rapid efecte negative dinspre mediul de afaceri către sectorul bancar și finanțele publice, vulnerabilitatea companiilor impune necesitatea unor măsuri urgente pentru sprijinirea mediului de afaceri local. În această analiza estimez numărul companiilor la risc, capacitatea mediului de afaceri de a rezista unor șocuri externe și câteva măsuri pe care le consider necesare pentru a contribui la stabilitatea afacerilor.

Continuă să citești
10 priorități pentru România în următorul deceniu!

10 priorități pentru România în următorul deceniu!

Anul 2020 este critic din perspectiva semnalului pe care îl lansează cu privire la dezvoltarea României pentru următorul deceniu. Guvernul actual (interimar) a început bine și a rezolvat o parte din problemele acumulate în ultimii ani, dar încă nu-și asumă măsuri revoluționare curajoase de teamă să nu piardă voturi. Mentalitatea trebuie schimbată, iar teama de voturi pierdute trebuie înlocuită de curajul și ambiția de a câștiga voturile tururor românilor.

Continuă să citești
Căile Ferate — România vs țări similare din regiune

Căile Ferate — România vs țări similare din regiune

Am analizat situațiile financiare publicate de C.F.R. Călători pentru ultimii 5 ani în oglindă cu alte companii similare publice (deținute de stat) pentru transportul de călătorilor din țări apropiate (Polonia, Ungaria, Cehia). Probabil mulți o să aibe un șoc când o să citească concluziile (eu vă mărturisesc că nu mă așteptam la aceste disproporții înainte să fac analiza)! Companiile similare din țările vecine obțin profituri mult superioare, nu depind de subvențiile de stat (care se duc către investiții publice în infrastructură, sănătate sau educație) și sunt mult mai performante deoarece corupția este mult mai scăzută iar majoritatea angajaților își merită locul de muncă!

Continuă să citești
Companiile neperformante deținute de stat — șantaj și sinucidere!

Companiile neperformante deținute de stat — șantaj și sinucidere!

După Metrorex și Complexul Energetic Oltenia, angajații unei alte companii neperformante de stat solicită majorări salariale enorme — CFR Călători (se pare că au întârziat și la acest capitol)! Care este asemanarea dintre aceste companii? Pentru a răspunde la această întrebare, am analizat situațiile lor financiare din ultimii cinci ani și am găsit că: toate înregistrează pierderi enorme; sunt întreținute de către stat (adică de către populație) prin subvenții; au majorat salariile angajaților cu peste 50% în ultimii 5 ani (la toate se câștigă deja mult mai bine decât media națională); nu prea au mai facut investiții în infrastructură, echipamente sau utilaje! Cifrele complete și concluziile mele le poți găsi în acest articol! Analizând toate acestea, mă întreb care sunt următoarele companii neperformante deținute de stat care își vor revendica majorările salariale, reducând fondurile disponibile pentru investiții și periclitând astfel viața angajaților, clienților ori crescând povara generațiilor actuale și viitoare! România – încotro?

Continuă să citești