Greșeala Nr. 7

Managementul investițiilor pe termen lung

50% dintre companiile insolvente au realizat investiții semnificative pe termen lung cu trei ani înainte de momentul intrării în insolvență. În ciuda acestui fapt, aproape trei sferturi dintre acestea au înregistrat, ulterior momentului investiției, venituri și/sau profituri în scădere. 

În concluzie, aproximativ o treime dintre companiile insolvente a realizat investiții (care au generat costuri suplimentare de finanțare și creșterea gradului de povară financiară) cuplate cu deteriorarea situației financiare a companiei (pe fondul scăderii veniturilor și/sau a profiturilor obținute). În acest context, evident, capacitatea acestor companii de a-și onora obligațiile de plată s-a deteriorat semnificativ, alimentând presiuni imense asupra lichidității și crescând riscul de insolvență.

Ion și Maria, la capătul unei cozi foarte lungi, o mulțime de oameni care asteaptă la rând să depună banii la “Fondul Găina cu ouă de aur”. Maria, nedumerită, îl întreaba pe Ion, de ce sunt ei aici?

Ion: Tot satul vorbește despre cea mai mare oportunitate de investiție a anului, “Fondul Găina cu ouă de aur”! Ce, vrei să fim noi ultimii proști care sa nu investim? …
Maria: Păi, și cu ce bani, Ioane?”,
Ion: Avem și noi doi bani acasă în punguță, vindem găina la târg și mai luăm un credit cu pensia și punem gaj la bancă terenurile de la bunicu’. Hai repede, că timpul costă bani! Vreau să fiu primul din sat ….

Orice investiție poate deveni viabilă pe termen lung doar dacă duce la creșterea profiturilor, îndeplinind simultan următoarele condiții: 

 • Profiturile obținute sunt monetare, în sensul că veniturile superioare cheltuielilor se convertesc în încasări superioare plăților (vezi aspectele discutate în capitolele patru și cinci);
 • Profiturile obținute sunt suficiente pentru acoperirea costului finanțării (vezi detaliile discutate în capitolul șase);
 • Profiturile sunt obținute într-un timp rezonabil (bine, dar lent, nu este suficient). Voi detalia în acest capitol expresia “costul timp al banilor” (eng. “time value of money”).

Creșterea profiturilor poate fi obținută pe fond de:

 • Volum: extinderea capacității de producție și creșterea vânzărilor, în condițiile în care se păstrează marja de profit. Astfel, profitul suplimentar (în termen absolut) este generat de efectul de bază (creșterea cifrei de afaceri);
 • Performanță: creșterea marjei de profit prin eficientizarea proceselor de producție (ex: investiții în retehnologizare), logistică (schimbări în lanțul de aprovizionare sau livrare) sau resurse umane (motivarea și păstrarea oamenilor cheie în organizație). 

Citind acest capitol, vei găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

 • Cum calculez valoarea inițială a unei investiții? CÂT trebuie să investesc?
 • Cum pot estima beneficiile viitoare ale unei investiții? DE CE investesc?
 • Care este costul de oportunitate al unei investiții? RISCUL?
 • Cum evaluez randamentul investițiilor în active?
 • Cum decid între două proiecte de investiții? 
 • Dacă am de ales între mai multe investiții, în condiții de capital disponibil limitat, care este combinația proiectelor de investiții care îmi maximizează valoarea adaugată pentru companie?  
 • În condiții de incertitudine, care sunt scenariile de stres și ce șocuri ar trebui să aplic? Care sunt variabilele care pot fluctua și influența negativ proiectul de investiții?

„Dacă aș avea doar 6 ore pentru a tăia un copac, aș petrece primele 4 ore ascuțindu-mi toporul.”

—atribuit lui Abraham Lincoln