Greșeala Nr. 5

Structura fluxului de numerar

90% dintre companiile insolvente înregistrau o problemă de structură a fluxului de numerar. Încasările primite și plățile realizate de orice companie se împart în trei categorii: operaționale (care decurg din activitatea de bază a firmei), investiționale (care decurg din activitatea de investiții în activele imobilizate) și financiare (care decurg din tranzacțiile cu creditorii și acționarii).

În general, o companie stabilă, care prezintă un risc scăzut de intrare în insolvență, este capabilă să genereze majoritatea numerarului din activitatea operațională (aceasta reprezentând sursa), în timp ce activitatea de investiții reprezintă destinația (utilizarea de numerar pentru tehnologizare) iar cea financiară alternează în funcție de amplitudinea oportunităților de investiții.

Companiile insolvente au generat numerar cu precădere din activitatea financiară (contractarea de credite) sau din cea operațională într-un mod nesustenabil (extinderea termenelor de plată către furnizori), în timp ce utilizarea numerarului în investiții nu a dus la creșterea veniturilor sau a profiturilor la un nivel suficient pentru a acoperi costul de finanțare.

Ion și Maria, pe prispă în fața casei. Ion fumează, Maria se uită mirată la el  

Ion: Auzi, Mărie! Știi ce am făcut azi noapte? Am făcut la țigări și m-am gândit … m-am gândit și am făcut la țigări. Am băut la tutun toată noaptea, stam și mă gândeam: Degeaba e vremea bună, dacă nu e recoltă. Apoi, degeaba e recoltă, dacă nu se vinde! Degeaba se vinde, dacă nu se încasează! Totu’ e la bani, Mărie! Totu’ e la bani!

Este necesar ca o companie să fie capabilă să înregistreze o creștere a veniturilor, cuplată cu un avans și mai rapid al profiturilor. Dar nu este suficient. În definitiv, profitul contabil (totalul veniturilor minus totalul cheltuielilor) nu reprezintă decât o potențare de lichiditate în viitor. De aceea, este important ca acest potențial să se și materializeze într-o lichiditate imediată.

Fiecare antreprenor trebuie să fie conștient că venitul nu înseamnă neapărat și încasare, așa cum nu orice cheltuială înseamnă plată. Este foarte important ca antreprenorii și managerii să înțeleagă că atenția doar asupra volumului de vânzări și a profitabilității contabile nu asigură succesul durabil al unei companii. Pentru aceasta, este nevoie ca eficiența operațională (profitul pozitiv generat din activitatea de exploatare) să se reflecte într-un numerar operațional de aproximativ același nivel.

Citind acest capitol, vei găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Care sunt alternativele prin care o companie poate genera numerar? Există mai multe modele, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale!
  • Cum pot evalua sustenabilitatea modului în care o companie face bani? Indiferent de obiectul de activitate al oricărei companii, aceasta trebuie să genereze numerar într-un mod sustenabil pe termen lung! 
  • Cum generează numerar companiile din România, în funcție de sectorul de activitate? 
  • În ce condiții, și pentru cât timp, poate supraviețui o companie care nu generează numerar într-un mod sustenabil?

„Venitul este vanitate, profitul este sănătate iar numerarul este rege.”

—autor necunoscut