Greșeala Nr. 4

Calitatea profitului în contextul scenariilor de stres

75% dintre companiile insolvente înregistrau o problemă de lichiditate, în sensul că veniturile încasate nu acopereau cheltuielile monetare (care trebuiau plătite).

Astfel, deși o parte dintre aceste companii înregistrau un profit contabil pozitiv (veniturile erau mai mari decât cheltuielile), aceste companii nu dispuneau de numerar suficient pentru a putea onora toate datoriile la scadență (ratele către bănci, impozitele către stat, facturile către furnizori… și, în cazuri extreme, chiar salariile către angajați)! Mai mult decât atât, restul de 25% dintre companii, care au dispus temporar de lichiditate, aveau o imunitate slabă în fața unor șocuri neprevăzute: neîncasarea creanțelor și/sau scăderea veniturilor.

Pur și simplu, au crezut că nu vor avea aceste probleme, că nu se va întâmpla lor, că dacă nu au avut în trecut astfel de provocări, nu vor avea nici în viitor!

Nimic mai fals: planurile de afaceri sănătoase pe termen lung se fac doar dacă aștepți ce este mai bun, dar ești pregătit pentru ce este mai rău!

Ion și Maria sunt pe câmp, la adunatul recoltei, care este foarte mare și bogată … 

Ion (exclamă satisfăcut și foarte relaxat): Ptiuu … ce recoltă mare!

Maria (foarte rezervată): Ioane, oare cât de repede o vindem, și câți bani luăm pe ea? Oare ne ajung banii să plătim furnizorii? Și dacă nu, oare la anul vom avea aceeași recoltă că să acoperim diferența?

Ion (nedumerit) Marie, ce atâta grijă, nu vezi ce mare este recolta?

Pentru ca o companie să fie sănătoasă, trebuie să înregistreze un rezultat net pozitiv, adică veniturile să fie mai mari decât cheltuielile. Așa cum am explicat în capitolul doi, ideal pentru o companie este ca aceasta să înregistreze venituri în creștere, pe fondul unei creșteri și mai rapide a profitului operațional și net. Totuși, aceasta este o condiție necesară, dar nu suficientă. Alături de alte considerente pe care le vom prezenta în capitolele următoare, este necesar ca o companie să îndeplinească și alte condiții suplimentare. Trei dintre acestea vor fi prezentate în acest capitol, respectiv: 

  1. Veniturile să fie mai mari decât cheltuielile, coroborat cu faptul că veniturile încasate sunt mai mari decât cheltuielile monetare (sau plătibile, adică care trebuie plătite);
  2. Cheltuielile monetare să fie plătite la termen;
  3. Compania să fie capabilă să replice profitul pozitiv coroborat cu lichiditatea similară și în anul următor, chiar dacă va avea de înfruntat niște șocuri negative (neîncasarea creanțelor sau scăderea veniturilor).

Citind acest capitol, vei găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Cum pot evalua sustenabilitatea profitului înregistrat de o companie?
  • Cum pot identifica daca o companie are capacitatea să-și plătească toate facturile la termen, dar nu o face? (Notă: îți promit că, în capitolul următor, vom identifica împreună și motivele)
  • Care este gradul de fragilitate al calității profitului, în contextul unor scenarii de stres (șocuri negative pe care compania este probabil să le înfrunte)?

„Pesimistul este un optimist bine informat.”

—atribuit lui Grigore Moisil