Greșeala Nr. 3

Ciclul de conversie al banilor

Greșeala companiilor insolvente: 90% dintre acestea au înregistrat un ciclu de conversie al banilor nesustenabil. În esență, ciclul de conversie al banilor reprezintă diferența dintre durata de rotație a stocurilor și creanțelor, minus durata de plată a furnizorilor.

Firmele insolvente au căzut într-una din cele două capcane:

  1. au înregistrat un ciclu de conversie pozitiv (durata de plată a furnizorilor era mai rapidă decât durata de rotație a creanțelor și stocurilor), dar nu înregistrau un profit suficient pentru această practică;
  2. au înregistrat un ciclu de conversie negativ (durata de plată a furnizorilor era mai extinsă decât durata de rotație a creanțelor și stocurilor), obținând resurse financiare pe termen scurt dar care au fost orientate către direcții nesustenabile pe termen lung.

Ion și Maria, plecând de la câmp pe o căruță trasă de doi boi

Ion: Gata, Mărie! Am semănat și grâul acuma! La anu’, în vară, o să avem o recoltă frumoasă! O vindem noi unde găsim și, la anu’, pe vremea asta, suntem bogați!

Maria: Dar, Ioane, fonciirea, furnizorii de semințe și îngrășăminte, și banca, toate trebuie plătite până atunci! Ce facem?

Ion: Păi nu le spusei că n-am, Mărie? Dacă n-am, n-am! Păi tu ce crezi, că noi fătăm bani?

Înțelegerea ciclului de conversie al banilor (sau circuitul operațional) este vitală pentru evaluarea nevoii de finanțare a unei companii! În cadrul activității operaționale (de zi cu zi), orice companie achiziționează materie primă, produse finite sau diferite servicii de la furnizori, pe care îi plătește la un termen de plată.

Bunurile primite de la furnizori sunt prelucrate de către compania subiect pentru obținerea produselor finite, sau prestarea unor servicii către clienții finali. Pe parcursul acestui proces, rotația stocurilor blochează resurse financiare de la momentul achiziției de materie primă, obținerii de produse în curs de execuție și vânzării produselor finite. Bunurile respective sunt vândute, de obicei, cu plată la un anumit interval de timp (credit comercial). Când aceste creanțe se încasează, atunci se încheie ciclul prin obținerea de numerar, de preferință mai mult decât la începutul ciclului.

Analizând situațiile financiare ale tuturor companiilor care au intrat în insolvență în ultimii zece ani, am observat că 90% dintre acestea nu au știut cum să-și gestioneze echilibrul dintre durata de plată către furnizori, pe de o parte, și durata de timp pentru rotația stocurilor și încasarea creanțelor, pe altă parte. 

Citind acest capitol, vei găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Care este evoluția ciclului de conversie în funcție de sectorul de activitate?
  • Care sunt provocările unui ciclu de conversie aflat în dezechilibru (negativ sau pozitiv)?
  • Cum pot să supraviețuiesc dacă înregistrez un ciclul de conversie al banilor în dezechilibru?
  • Care sunt cele mai bune practici pentru echilibrarea ciclului de conversie al banilor?

„Mai devreme sau mai târziu, cu toții trebuie să plătim pentru acțiunile noastre.”

—atribuit lui Oscar Wilde