Greșeala Nr. 2

Structura contului de profit și pierdere

Foarte multe dintre companiile insolvente s-au concentrat asupra creșterii veniturilor pentru acapararea cotei de piață, dar nu au luat în considerare evoluția profitabilității. O treime dintre companiile care au intrat în insolvență în ultimii zece ani a înregistrat venituri în creștere înainte de momentul insolvenței, pe fondul unei diminuări a profitabilității, sau chiar, trecerii pe pierdere! Paradoxal, aceste companii au intrat în insolvență pentru că au înregistrat venituri din ce în ce mai mari, dar cheltuielile au crescut mai accelerat și, prin natura lor, au fost mai greu de ajustat, pe termen scurt. Desigur, creșterea veniturilor este un deziderat, dar nu cu orice cost.

O companie mai mare, din perspectiva veniturilor, nu are un risc mai scăzut de insolvență.

Ion: Gata, Mărie! Avem și fermă de vaci acum!

Maria: Ioane, dar de ce ai făcut grajduri cât pentru 100 de vaci, deși noi am început doar cu 6?

Ion: Pentru un viitor mai bun, Mărie! Pentru un viitor mai bun…

Foarte multe companii se concentrează doar asupra creșterii veniturilor! Chiar și astăzi, dacă mă uit în realitatea din mediul de afaceri românesc, observ îngrijorator de mulți manageri care își propun creșterea cotei de piață, fără să cuantifice cu atenție riscurile implicate de această strategie.

Acestea din urmă pot varia de la: acuratețea estimărilor cu privire la evoluția veniturilor (nu se lucrează pe scenarii de stress); finanțarea agresivă a investițiilor necesare (vezi capitolul unu); creșterea necontrolată a cheltuielilor (bugetele de venituri și cheltuieli nu sunt respectate); creșterea cheltuielilor fixe și, implicit, a rigidității companiei.

Într-adevar, este important pentru o companie să reușească să-și crească în mod constant veniturile și să se dezvolte prin inovație și produse noi, dar nu cu orice cost!

În acest capitol vei găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Care este structura de cheltuieli a unei companii și cum pot ințelege evoluția acestora folosind tehnica analizei pe verticală și orizontală a contului de profit și pierdere?
  • Care sunt semnalele de alertă privind structura contului de profit și pierdere, și cum pot identifica riscurile unei dezvoltări nesustenabile?
  • Care este evoluția profitabilității companiilor românești în funcție de sectorul de activitate?
  • Care sunt cele mai bune practici pentru o dezvoltare comercială sustenabilă a companiei?

„Ar trebui ca întotdeauna să planificăm cheltuielile după veniturile pe care le avem.”

—atribuit lui Samuel Smiles