Nr. 1—Alinierea maturității activelor și pasivelor
7 din 10 companii insolvente și-au plătit furnizorii mai târziu decât durata medie de colectare a creanțelor și de vânzare a stocurilor.
Nr. 2—Structura contului de profit și pierdere
Foarte multe dintre companiile insolvente s-au concentrat asupra creșterii veniturilor pentru acapararea cotei de piață, dar nu au luat în considerare evoluția profitabilității.
Nr. 3—Ciclul de conversie al banilor
Greșeala companiilor insolvente: 90% dintre acestea au înregistrat un ciclu de conversie al banilor nesustenabil.
Nr. 4—Calitatea profitului în contextul scenariilor de stres
75% dintre companiile insolvente înregistrau o problemă de lichiditate, în sensul că veniturile încasate nu acopereau cheltuielile monetare (care trebuiau plătite).
Nr. 5—Structura fluxului de numerar
În general, o companie stabilă, care prezintă un risc scăzut de intrare în insolvență, este capabilă să genereze majoritatea numerarului din activitatea operațională, în timp ce activitatea de investiții reprezintă destinația iar cea financiară alternează în funcție de amplitudinea oportunităților de investiții.
Nr. 6—Costul finanțării (efort) vs randamentul investițiilor (efect)
75% dintre companiile insolvente au înregistrat un cost al finanțării afacerii (costul mediu ponderat al capitalurilor) mai mare decât randamentul activelor.
Nr. 7—Managementul investițiilor pe termen lung
50% dintre companiile insolvente au realizat investiții semnificative pe termen lung cu trei ani înainte de momentul intrării în insolvență.
Nr. 8—Managementul creditului comercial
85% dintre firmele insolvente au înregistrat o extindere a termenului de încasare a creanțelor înainte de momentul încetării activității, fără un factor compensator pentru consolidarea situației de lichiditate.
Nr. 9—Politica dividendelor
O treime dintre firmele insolvente au distribuit majoritatea profitului net sub formă de dividend în mod accelerat înainte de momentul încetării activității, fără un factor compensator pentru consolidarea situației de lichiditate.
Nr. 10—Managementul: între limitări cognitive și emoționale
Greșeala companiilor insolvente: înțelegerea limitată sau, în unele cazuri, desconsiderarea totală a contextului în care activează firma respectivă.