Discurs TEDx

Discursul susținut de mine în cadrul evenimentului TEDx Floreasca, organizat în data de 8 Iunie 2018. Munca mea de 10 ani, sintetizată într-o carte de aproape 500 de pagini scrisă în aproape 3 ani, prezentată într-un discurs de 18 minute în cadrul evenimentului TEDx:

Misiunea cărții

Am început să scriu această carte când am împlinit vârsta de 30 de ani, pentru a marca primii 10 ani de experiență profesională și pentru a răspunde la întrebarea – ce pot sa ofer eu mai bun mediului de afaceri? Astfel, am ajuns la concluzia că munca mea de aproape zece ani poate fi sintetizată într-o carte practică și pragmatică, în slujba unui mediu de afaceri mai sănătos, pentru noi și pentru generațiile viitoare!

Această carte documentează cele mai comune 10 greșeli ale companiilor active în România care au intrat în insolvență în ultimii zece ani. Într-un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor, încerc sa ofer 10 răspunsuri la întrebarea: De ce esuează companiile?, împreună cu 100 de soluții practice pentru rezolvarea acestora. Recomandările de la finalul fiecărui capitol devin astfel un ghid de bune practici pentru dezvoltarea sănătoasă a propriei companii (dacă citești această carte în calitate de antreprenor) sau pentru monitorizarea consultativă a partenerilor de afaceri (dacă citești această carte în calitate de furnizor sau de orice alt creditor). Experiența mea profesionala de peste zece ani este sintetizată în cartea de față, a cărei misiune este clară: să transforme eșecul altora într-o curbă a învățării pentru fiecare cititor! Am scris această carte folosind un limbaj cât mai simplu și cu o adresabilitate largă, pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a mediului de afaceri, pentru un viitor mai bun, pentru că, dacă nu știm istoria, greșelile din trecut se vor repeta.

Iată unul din cele zece motive care m-au determinat să scriu această carte:

1/10

Pentru că fenomenul insolvenței este generalizat, afectând foarte multe companii, creditori și antreprenori. Procedura de insolvență trebuie să fie activată in situații excepționale, și frecvența acesteia in mediul de afaceri trebuie să fie foarte redusă!

Vezi toate motivele

Testimoniale:

Probabil este poate cea mai bună carte de afaceri pentru un român, din care se pot extrage răspunsuri pragmatice despre ce nu a mers bine și despre ce a excelat în activitatea companiilor din România. Într-un limbaj extrem de simplu, pe înțelesul tuturor, autorul oferă răspunsuri practice la întrebarea esențială „de ce eșuează companiile?”

—Dr. Lucian Claudiu Anghel, Președinte Bursa de Valori București, CEO BCR Banca pentru Locuințe

Vezi toate testimonialele

Prefață:

Am constatat că greșelile făcute de firmele insolvente sunt destul de comune și că se repetă, inconștient sau conștient, și în prezent. Această carte documentează cele mai comune zece greșeli ale companiilor care au intrat în insolvență în ultimii zece ani și propune o sută de soluții pentru evitarea sau depășirea acestora. Este o carte scrisă din practică și care prezintă deopotrivă studii de caz, dar și exemple de firme de succes, dar și companii care au intrat în incapacitate de plată.

Continuă lectura

Cuvânt înainte:

În cei peste douăzeci de ani de experiență în industria financiar-bancară și în cei peste zece ani de activitate didactică universitară am auzit, văzut, citit, scris și dezbătut multe. După parcurgerea acestei cărți pot spune cu certitudine ca dacă nu o citiți este pierderea voastră. Cartea merită citită și aprofundată. Întrebarea de ce o companie eșuează ar trebui sa frământe extrem de multă lume. Spre exemplu, această frământare ar trebui să fie prezentă in mintea oricărui manager, antreprenor existent sau de perspectivă, decident politic, angajat la o companie, furnizorul unei companii, creditorul acesteia, beneficiarul serviciilor unei companii sau orice român care dorește să-și îmbunătățească gradul de educație financiară antreprenorială. Daca nu-l frământă aceasta, atunci ceea ce nu cunoaște este posibil să-l afecteze pe acesta și familia sa cândva. Dacă-l interesează să învețe din greșelile altora atunci are o șansă în plus să supraviețuiască economiei de piață concurențială în care trăim.

Continuă lectura

Greșelile:

1/10

Alinierea maturității activelor și pasivelor

7 din 10 companii insolvente și-au plătit furnizorii mai târziu decât durata medie de colectare a creanțelor și de vânzare a stocurilor. Motivul este că 60% au achiziționat active corporale (de exemplu, terenuri, mașini, utilaje), 30% au achitat parțial datoriile la bănci (pentru a reduce costul cu  dobânzile plătite) și dividendele către acționari, iar 10% au creditat diferite companii, majoritatea acestora fiind parte din același grup de firme (acționari și/sau administratori comuni cu firma-subiect sau grad de rudenie/prietenie apropiat). Paradoxal…, cauza principală a intrării în insolvență este că aceste companii au avut la un moment dat prea mulți bani! Problema ține de utilizarea banilor…

Majoritatea companiilor au crezut că este o strategie bună! Chiar și în prezent, dacă mă uit la realitatea din mediul de afaceri românesc, observ îngrijorător de mulți manageri care solicită echipei de gestiune a încasărilor un termen mai rapid de colectare a creanțelor de la clienți, comparativ cu cel solicitat echipei de achiziții privind termenul de plată către furnizori. Încasăm mai repede și plătim mai târziu. Crezul general este că această strategie ajută la îmbunătățirea lichidității pe termen scurt… și este corect. Provocarea constă în ceea ce faci cu aceste resurse financiare și în eficiența cu care le folosești. Pe termen lung, această strategie dezvoltă niște riscuri complexe, alimentate de un cerc foarte vicios, care, când nu mai pot fi gestionate, declanșează o avalanșă a facturilor furnizorilor, care nu mai pot fi onorate la termen. 

De aici și până la deschiderea procedurii de insolvență nu mai este decât un pas…

În acest capitol vei găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Care sunt riscurile cauzate de această strategie?
  • Care este gradul de utilizare al acestei strategii în funcție de sectorul de activitate?
  • Cum pot fi identificate aceste riscuri în propria companie sau la partenerii de afaceri? 
  • Cum poti sa supravietuiesti daca faci aceasta greseala?

Citește despre toate greșelile