[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]

Scăderea veniturilor

În articolul anterior, am explicat de ce antreprenorii ar trebui să considere doar acele proiecte de investiții pentru care valoarea prezentă a profiturilor operaționale nete încasate (folosind costul de finanțare ca și factor de actualizare) este superioară investiției inițiale. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să blochez capital într-o investiție care generează, pe durata de viață a proiectului, un flux de numerar a cărui valoare în prezent este inferioară investiției inițiale. Din păcate, 64% din firmele active in România atrag capitaluri mai scumpe decât randamentele obținute prin investițiile finanțe cu aceste capitaluri. De ce se întâmplă acest lucru?

Una dintre explicații este aceea că majoritatea antreprenorilor își dezvoltă afaceri considerând un singur scenariu de bază, fără să considere diferite situații adverse. De cele mai multe ori, această atitudine este cauzată de limitări emoționale (supraincrederea) sau erori cognitive (conservatorism sau iluzia controlului), biasuri despre care am vorbit într-un articol anterior. Majoritatea proiectelor de investiții prevăd un orizont de recuperare pe termen mediu-lung, respectiv între 5–10 ani. Orice antreprenor ar trebui să realizeze că, în acest interval de timp, se pot modifica foarte multe variabile cu impact direct asupra companiei. Acest lucru este valabil mai ales în România, în contextul cadrului fiscal și juridic foarte impredictibil.

Cele mai importante variabile pe care ar trebui să le consideri în diferite scenarii de stres privind evoluția proiectului de investiții, în particular, și a întregii companii, în general, sunt: fluctuația veniturilor, dinamica costului de finanțare, creșterea cheltuielilor, modificările fiscale și fluctuația nevoii de fond de rulment. Haideți să le analizăm pe rând!

În articolul prezent ne vom concentra asupra riscului scăderii veniturilor.

În teoria planurilor prezentate de foarte multe companii, nu am văzut strategii de investiții care să nu fie urmate de o îmbunătățire a contului de profit și pierdere, prin creșterea veniturilor și/sau a profitabilității. Totuși, în practica ulterioară, am văzut mii de situații în care investițiile sunt urmate de o deteriorare a situației financiare a firmelor. Practic, 50% dintre companiile insolvente în ultimii zece ani au realizat investiții semnificative pe termen lung cu trei ani înainte de momentul intrării în insolventă. În ciuda acestui fapt, aproape trei sferturi dintre acestea au înregistrat, ulterior momentului investiției, venituri și/sau profituri în scădere. Despre erorile cognitive și/sau emoționale care au cauzat aceste evoluții nefaste companiilor am vorbit în capitolul X al cărții mele De ce eșuează companiile?. În acest articol mă voi concentra asupra unei alte probleme des întâlnite în cazul firmelor insolvente: lipsa scenariilor de stres, și a planurilor de rezervă aferente, în ceea ce privește evoluția veniturilor. Majoritatea companiilor insolvente cu care m-am întâlnit înainte de intrarea în incapacitate de plată, mergeau pe un singur scenariu (de obicei optimist) de creștere a veniturilor într-un ritm susținut.

La întrebarea (deja clasică a lui Moromete): „Pe ce te bazezi?”, din răspunsul multora observăm desconsiderarea concurenței existente și noi (de multe ori considerată pasivă), a modificărilor legislative sau fiscale (fără surprize), a evoluției economiei, industriei ori a nevoilor clienților (neschimbate). Total neadevărat! Atunci când bugetezi o investiție și planifici evoluția veniturilor, trebuie să te aștepți că firmele concurente nu o să rămână pasive (și să „admire” succesul tău), statul Român nu asigură o stabilitate și predictibilitate fiscală, economie nu va crește încontinuu (perioadele de expansiune fiind urmate de stabilizare și recesiune) iar industria este schimbată de salturi în tehnologie sau modificarea nevoii clienților.

Fluctuația veniturilor este vizibilă dacă analizăm evoluția situațiilor financiare aferente tuturor companiilor din România pentru ultimul an în care acestea au depus declarațiile. Astfel, conform cifrelor ilustrate în graficul următor, 42% dintre companiile active în România au înregistrat o scădere a veniturilor pe parcursul anului 2016, pentru un sfert dintre acestea scăderea fiind la mai puțin de jumătate. O treime dintre companii înregistrează o creștere mai accelerată a veniturilor, cu peste +25%. Mai mult, tendința fluctuațiilor extreme a veniturilor se observă în fiecare dintre ultimii cinci ani în mediul de afaceri din România.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” el_class=”table-module” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Graficul 1:
Evoluția veniturilor companiilor din România

Sursa: Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]În medie, 64% dintre companiile active în România înregistrează un randament al investițiilor inferior costului finanțării atrase (așa cum am arătat în articolul anterior). Aceasta se întâmplă din cauza capacității modeste a companiilor respective de a genera venituri suplimentare având în vedere investițiile realizate. În unele situații, activele sunt supradimensionate din cauza unor false investiții, respectiv achiziții de active scumpe care nu au legătură cu activitatea de bază a companiei (ex: autoturisme extravagante). Astfel, ritmul mediu de investiții pe termen lung (denumit tehnic CAPEX, eng. „Capital Expenditures”) înregistrat de întreg mediul de afaceri în ultimul an este de 11%, în condițiile în care veniturile au crescut doar cu 6%. Din acest punct de vedere, cel mai prost stau companiile din S–E și S–V, care înregistrează investiții modeste și o relativa stagnare a veniturilor.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” el_class=”table-module” width=”1/3″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Tabelul 1:
Evoluția investițiilor vs veniturilor

Sursa: Ministerul Finanțelor Publice, date prelucrate de autor[/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” el_class=”table-module” width=”2/3″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][nectar_image_with_hotspots image=”6500″ preview=”https://iancuguda.ro/wp-content/uploads/2018/04/iancuguda.ro-ro-map.png” color_1=”Accent-Color” hotspot_icon=”plus_sign” tooltip=”always_show” tooltip_shadow=”none” animation=”true”][nectar_hotspot left=”30.29758676789588%” top=”19.610576923076923%” position=”bottom”]

1 7%
2 14%

[/nectar_hotspot][nectar_hotspot left=”67.17055314533621%” top=”22.326923076923077%” position=”bottom”]

1 7%
2 12%

[/nectar_hotspot][nectar_hotspot left=”15.767353579175705%” top=”50.081730769230774%” position=”bottom”]

1 11%
2 15%

[/nectar_hotspot][nectar_hotspot left=”45.69888828633405%” top=”41.37019230769231%” position=”bottom”]

1 8%
2 13%

[/nectar_hotspot][nectar_hotspot left=”72.62744034707158%” top=”58.54807692307692%” position=”bottom”]

1 -1%
2 5%

[/nectar_hotspot][nectar_hotspot left=”33.98861171366595%” top=”75.7451923076923%” position=”bottom”]

1 2%
2 8%

[/nectar_hotspot][nectar_hotspot left=”55.32470173535792%” top=”74.83173076923076%” position=”bottom”]

1 7%
2 10%

[/nectar_hotspot][/nectar_image_with_hotspots][vc_column_text]

Legendă:

1 Indice Cifră de Afaceri
2 Capex % = Capex / Active Imobilizate[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” el_class=”table-module” width=”2/3″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” el_class=”table-module” width=”1/3″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Din perspectiva distribuției sectoriale, ilustrate în graficul anterior, cel mai prost stau companiile active în industria extractiva, metalurgică și construcții. Practic, companiile active în aceste sectoare înregistrează o scădere a veniturilor, deși nivelul investițiilor realizate este semnificativ.

În concluzie, atunci când planifici evoluția veniturilor, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”padding-4-percent” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” el_class=”book-promo-module” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_row_inner equal_height=”yes” content_placement=”middle” column_margin=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/3″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][image_with_animation image_url=”5856″ alignment=”” animation=”Fade In” img_link_target=”_blank” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%” img_link=”https://www.publica.ro/iancu-guda-de-ce-esueaza-companiile.html”][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”2/3″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Pentru o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, companiile trebuie să fie pregătite pentru toate aceste scenarii prin soluții de avarie care să vizeze, în primul rând, accesul la lichiditate pe termen scurt și planuri de restructurare. În capitolul patru (Calitatea profitului în contextul scenariilor de stres) din cartea mea De ce esuează companiile? 10 Greșeli și 100 Soluții îți propun zece soluții pentru a gestiona corespunzător compania în contextul scăderii veniturilor, sau atunci când acestea înregistrează o volatilitate ridicată.[/vc_column_text][nectar_btn size=”medium” open_new_tab=”true” button_style=”regular” button_color_2=”Extra-Color-2″ icon_family=”none” el_class=”book-button” url=”https://www.publica.ro/iancu-guda-de-ce-esueaza-companiile.html” text=”Cumpără cartea”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” class=”next-article-teaser” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom” shape_type=””][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]După cum vom vedea în articolul următor, structura de finanțare joacă un rol esențial în dezvoltarea sustenabilă a unei companii. Până atunci, nu uita: muncește cu perseverență și așteaptă cel mai bun rezultat, dar fii pregătit pentru ce e mai rău! Pe curând![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

4 răspunsuri