Skip NavigationIancuGuda.ro

Contribuții editoriale

Ecuațiile emoțiilor antreprenorilor

Oare putem să modelăm emoțiile antreprenorilor printr-o ecuație? Oare putem să citim emoțiile antreprenorilor prin analiza situațiilor financiare? Eu cred că DA! Chiar propun o serie de corelații in acest sens! În ultimii zece ani am participat la peste o mie de întâlniri de afaceri cu antreprenori și manageri reprezentând companii din majoritatea sectoarelor de activitate, și provenind din toate zonele țării. Ca urmare a tuturor acestor experiențe, am observat o concentrare diferită a erorilor emoționale sau cognitive în funcție de regiunea în care își desfășoară activitatea companiile respective. În urma acestor experiențe, am corelat emoțiile antreprenorilor cu analiza financiară a firmelor insolvente. Pentru a surprinde acest aspect, am calculat o serie de indicatori în baza situațiilor financiare depuse de companiile care au intrat în insolvență în ultimii zece ani aferente exercițiului anterior deschiderii procedurii de insolvență. Găsești rezultatele cercetării mele în acest articol!

Continuă să citești

Biasurile emoționale… este greu să te uiți în oglindă!

Stiu, este greu să privești în oglindă cu sinceritate! Atunci când antreprenorii sunt afectați de biasuri emoționale, lucrurile devin mai complicate deoarece acestea sunt mai greu de recunoscut! Biasurile emoționale sunt cauzate de anumite stări emoționale sau sentimente, și, de aceea, sunt mai greu de educat și depășit. În acest articol explic care sunt cele mai importante biasuri emoționale și cum pot fi depistate prin intrebări cheie! De ce este important să știm toate aceste lucruri? Simplu – de cele mai multe ori, cel mai mare dușman NU este statul sau concurența neloială... este chiar in oglindă!

Continuă să citești

Limitările cognitive (raționale) ale antreprenorilor

Atunci când antreprenorii nu știu ceea ce nu știu, aceștia percep realitatea distorsionat și iau decizii proaste pentru afacerea lor! În cei peste 10 ani de experiență în managementul riscului de credit, și peste 1.000 de întâlniri de afaceri în care am cunoscut antreprenori din toate sectoarele de activitate, regiunile țării sau vârste diferite, am realizat câteva erori de gândire care distorsionează percepția și înțelegerea realității din exterior. Acestea pot duce la decizii importante de business care implică atragerea unor datorii importante sau riscuri semnificative! Dacă erorile cognitive sunt foarte grave, iar deciziile de business sunt complet eronate într-un context de business neprielnic, toate acestea pot duce la începutul sfârșitului afacerii respective!

Continuă să citești

Politica dividendelor — considerente cheie pentru creditori

În articolul anterior am propus o serie de bune practici din perspectiva acționarilor și managementului companiei, care se concentrează asupra dimensiunii profitului net distribuit sub formă de dividend și impactului pe care acesta îl are asupra structurii de capital și politicii de finanțare a companiei. În acest articol continui aceeași temă, doar că de data aceasta privesc subiectul din perspectiva creditorilor.

Continuă să citești

Politica dividendelor — considerente cheie pentru antreprenori

Ești acționar și te gândești să distribui dividende? Iată care sunt cele 7 aspecte esențiale pe care trebuie să le ai în vedere pentru a lua cea mai bună decizie: Politica de investiții optimă (ce face concurența, cât reinvestesc, proiecte cu sinergii); Păstrarea echilibrului fluxului de numerar (care sunt reperele?); Minimizarea costului capitalului care finanțează compania (și de ce aceasta crește valoarea afacerii); Păstrarea unei discipline bune de plată; Optimizarea fiscală; Cum percep cei din exterior distribuirea dividendelor (scepticism conservator / încredere optimistă); Stabilitate și predictibilitate. Toate sunt importante. În acest articol poți să citești de ce.

Continuă să citești

Când sunt dividendele prea mari?

Atunci când analizăm nivelul dividendelor distribuite, trebuie să ne asigurăm că acestea nu depășesc nivelul optim pe care compania îl poate susține fără să își pericliteze sănătatea financiară! Dar cum stabilim acest nivel optim, respectiv „granița” până la care acționarii pot merge cu distribuirea profitului către dividend fără să afecteze negativ compania? Află care sunt cele 5 repere importante care, dacă sunt respectate ex-post dividend (după distribuirea și plata dividendului), atunci situația financiară a companiei nu este dezechilibrată de plata acestora.

Continuă să citești

Structura optimă a capitalului — între teorie (stăm bine) și practică (dezastru)

Știai că valoarea unei companii depinde, printre multe alte variabile, și de structura de capital? În acest articol explic mixul optim de împrumuturi și capital propriu care contribuie la maximizarea valorii companiei. De asemenea, structura optimă de capital depinde și de durata ciclului operațional: cu cât perioada dintre momentul achiziționării materiei prime și momentul încasării creanțelor aferente vânzării produselor finite este mai lungă, cu atât nevoia de investiții pe termen lung și capitaluri permanente este mai mare. În acest articol găsești explicatii detaliate pentru toate aceste fundamente economice, împreună cu radiografia mediului de afaceri activ în România. Practic, am comparat structura de capital a firmelor românești cu normele de analiză financiară (cele mai bune standarde). Concluzia într-un cuvânt? DEZASTRU! Vezi aici de ce!?

Continuă să citești

30 de variabile esențiale pentru a răspunde la întrebarea: unde sunt cele mai atractive afaceri în România?

În acest articol expun cel puțin 30 de întrebări la care orice antreprenor ar trebui să știe răspunsurile atunci când consideră o investiție nouă într-un anumit sector. Curios (pentru unii), randamentul capitalului investit precum și profiturile trecute sau imediate nu sunt cele mai relevante (eu nu le includ nici măcar în primele 30 de întrebări). Totuși, pentru că cea mai des întâlnită întrebare pe care o primesc la majoritatea conferințelor unde vorbesc este — „Unde se obține cel mai mare profit raportat la capitalul investit?”, am analizat toate companiile active în România și răspund inclusiv și la această întrebare! Lectură plăcută și mare atenție unde investiți capitalul!

Continuă să citești

Explicația simplă și dureroasă la întrebarea — de ce nu creștem?

Numai un mediu de afaceri performant și competitiv poate sta la temelia unei țări dezvoltate, deoarece firmele plătesc impozit pe profit, venit, contribuții sociale sau TVA, venituri fiscale din care se susțin toate serviciile și cheltuielile publice; firmele plătesc salarii, din care se alimentează consumul și care antrenează mai departe producția domestică; firmele distribuie dividende și remunerează munca prin salarii, care susțin economisirea ce finanțează investițiile din economie; firmele fac exporturi și duc mai departe branduri românești în toată lumea, aducând valută în țară și întărind moneda națională; firmele investesc în cercetare & dezvoltare (R&D), prin care se generează progresul tehnologic și se schimbă viețile noastre, ale tuturor. Și atunci când firmele nu generează un randament suficient pentru acționarii acestora, aceștia din urmă își pierd interesul dezvoltării afacerii, și își prioritizeaza propriul interes al lor și al familiei acestora. Atunci majoritatea devin egoiști și o națiune rămâne mică! Printr-o ecuație foarte simplă, cu doi factori, explic răspunsul la o întrebare dureroasă — de ce nu creștem?

Continuă să citești