Skip NavigationIancuGuda.ro

Contribuții editoriale

Cum generează randament pentru acționari companiile active din România?

Cum generează randament pentru acționari companiile active din România?

Atunci când antreprenorii investesc capital într-o companie, renunță la alte oportunități și riscă capitalul. În schimb, aceștia așteaptă un randament care să justifice riscul asumat și oportunitățile pierdute. Dacă în articolul anterior am explicat de ce randamentul capitalurilor generat de firmele active în România este INSUFICIENT pentru riscul asumat, în acest articol explic DE CE? Răspunsul vine din structura și mecanismul de generare al acestui randament. Lectură plăcută și inspirație în afaceri!

Continuă să citești
Randamentul optim al capitalurilor – facem bani, dar facem suficient?

Randamentul optim al capitalurilor – facem bani, dar facem suficient?

Antreprenorii investesc capital în business-urile lor, pentru a finanța investițiile pe termen lung sau scurt. În funcție de randamentul obținut, și cât reinvestesc ulterior din capital, poți să vezi care este ritmul potențial de creștere al unei afaceri în mod organic (fără achiziții). Având în vedere miza acestor implicații, este esențial să vezi în ce măsură randamentul capitalurilor este suficient prin raportare la riscurile din România. Cum a evoluat randamentul capitalurilor afacerilor din România în ultimul deceniu? Este suficient pentru a remunera riscul? Cum stăm prin comparație cu alte țări din regiune? Găsești răspunsurile la toate întrebările enumerate în acest articol. Lectură plăcută și inspirație în business!

Continuă să citești
Ce faci atunci când randamentul este inferior costul finanțării?

Ce faci atunci când randamentul este inferior costului finanțării?

Două treimi din companiile active în România se regăsesc într-un impas, deoarece randamentul investițiilor este inferior costului finanțării (capitalul atras de la acționari și împrumuturile de la instituțiile de credit). Cum pot ieși companiile din acest impas? Din fericire, literatura de specialitate și practica de business propune o serie de strategii. În acest articol am sintetizat cele mai bune 10 practici care pot fi la îndemâna oricui. Lectură plăcută și inspirație în afaceri!

Continuă să citești
De ce nu investesc companiile?

De ce nu investesc companiile?

În articolele anterioare am ridicat un semnal serios de alarmă referitor la nivelul foarte scăzut al investițiilor din sectorul privat și cel public. Nu plantăm, deci nu o să avem roade pe care să le culegem. De aceea, cred ca urmează vremuri grele, într-un context internațional foarte dificil. Dar, cum am ajuns aici? De ce nu investesc companiile? În acest articol încerc să ofer un răspuns economic la această întrebare. Astfel, după ce am analizat situațiile financiare ale tuturor companiilor în ultimul deceniu, concluzionez că majoritatea firmelor românești atrag capitaluri mai scumpe decât randamentele obținute prin investițiile finanțe cu aceste capitaluri. Deci, în medie, efortul este mai mare decât efectul pentru fiecare an din ultimul deceniu. Te invit să citești mai multe detalii în acest articol.

Continuă să citești
Cine (mai) investește în business?

Cine (mai) investește în business?

Fără investiții inteligente, companiile nu se pot dezvolta și rămân mici! În România, 95% dintre firme sunt microîntreprinderi, aspect valabil în prezent dar și acum 10 ani (în ciuda creșterii economice de 35% în ultimul deceniu, nu s-a dezvoltat #nimic). În ciuda creșterii economice, investițiile publice raportate la PIB ating noi minime istorice, după scăderi consecutive continue în ultimii ani. De aceea, țara rămâne micro și subdezvoltată!   Deși valoarea contabilă a activelor corporale deținute de companii a rămas relativ stabilă în ultimul deceniu, situația diferă semnificativ în funcție de sectorul de activitate. În acest articol vă invit să vedeți cum au evoluat investițiile firmelor active în România în funcție de sector și regiune. La finalul articolului propun o serie de soluții pentru rezolvarea dezechilibrelor semnalate!

Continuă să citești
Evoluția investițiilor companiilor în 2018

Evoluția investițiilor companiilor în 2018

Cum arată investițiile companiilor active în România pe parcursul anului 2018? Dar în contextul ultimului deceniu? Iar cu investițiile publice cum stăm? Ce implicații au toate acestea și care sunt perspectivele dezvoltării viitoare? Găsești răspunsuri la toate aceste întrebări în acest acest articol, prin care am analizat evoluția investițiilor tuturor companiilor active în România în ultimul deceniu (inclusiv 2018), în paralel cu cele din sectorul public. Concluziile sunt triste (ca să nu spun tragice) și sunt sintetizate la finalul articolului. Apreciați voi dacă sunt pesimist... sau doar bine informat!

Continuă să citești
Următoarea recesiune – optimizarea capacității de restructurare

Următoarea recesiune – optimizarea capacității de restructurare

Flexibilitatea. Capacitatea de adaptare. Repoziționarea! Iată câteva din condițiile esențiale pentru a supraviețui timpurilor grele. Desigur, recesiunea oferă o serie de oportunități extraordinare pentru investiții cu costuri subevaluate, dar condiția obligatorie pentru a putea beneficia de toate acestea este să fii pregătit!Pentru aceasta, este vital pentru orice companie să fie flexibilă, astfel încat să se poata ajusta noilor condiții. În acest articol mi-am propus să explic ce înseamnă capacitatea de restructurare și cum poate fi ea optimizată.

Continuă să citești
România, țara companiilor micro!

România, țara companiilor micro!

95% din companiile active în România sunt microîntreprinderi. Deși acestea ar trebui să fie coloana vertebrală a economiei, microintreprinderile generează doar o treime din numărul locurilor de muncă și un sfert din valoarea adăugată din economia natională. Am analizat situațiile financiare ale tuturor microintreprinderilor active în România pentru anul 2018 și constat cinci trenduri care confirmă că acestea sunt cel mai afectat segment din cauza polarizării mediului de afaceri. Citește acest articol pentru a vedea argumentele mele!

Continuă să citești

Ce ar putea învăța antreprenorii de la Hagi?

Am analizat situațiile financiare ale tuturor cluburilor sportive și constat că realitatea financiară a sportului românesc este tragică: firmele sunt supraîndatorare, veniturile sunt volatile și pierderile sunt foarte mari. Ca în multe alte sectoare, sprijinul statului este aproape inexistent. În ciuda acestei realități dure, HAGI demonstrează că se poate construi un proiect de succes și în fotbalul românesc – FC Viitorul. Cum a reușit Hagi și ce pot învăța antreprenorii români din acest studiu de caz? Poți afla răspunsul în acest articol ! Pentru dezvoltarea României, sper ca acest studiu de caz să insprire cât mai mulți antreprenori și să descoperim câte un HAGI în fiecare sector din economia românească. Lectură placută!

Continuă să citești