Skip NavigationIancuGuda.ro

Contribuții editoriale

Follow the money (urmarește circuitul banilor)!

Follow the money (urmărește circuitul banilor)!

Filmul „Toți oamenii președintelui” a popularizat sintagma „follow the money” (urmărește circuitul banilor), sugerând astfel că se poate aduce în lumină corupția din politică prin urmărirea traseului banilor de la / către partidele politice. Folosind același mecanism, am încercat să văd unde sunt banii în economia românească. Deloc surprinzător, aceștia sunt concentrați la marile companii, jumătate din numerar fiind regăsit în consum (factorul determinant al creșterii economice), construcții (80% din activele românilor proprietari) și servicii (la ce ne pricem noi cel mai bine). Am calculat trezoreria tuturor companiilor active în România în ultimul deceniu și am surprins concluziile mele în acest articol.

Continuă să citești
Polarizarea banilor

Polarizarea banilor

Trezoreria companiilor active în România a crescut în ultimul deceniu mult mai accelerat decât nivelul datoriilor, dar banii sunt concentrați la marile firme. Totuși, deși companiile mari au mai mulți bani în trezorerie, investițiile private scad. Acesta poate însemna lipsa de încredere pe termen scurt, dificultatea de a găsi forța de muncă necesară pentru a exploata investițiile respective sau preferința de a investi în perioada de recesiune, când activele sunt mai ieftine. Nu știm exact care dintre cauza sunt cele mai importante... dar, în orice caz, toate acestea nu sună deloc bine!

Continuă să citești
Unde sunt stocurile?

Unde sunt stocurile?

În articolul anterior am constatat cu îngrijorare supradimensionarea stocurilor companiilor active în România, care au ajuns la nivelul maxim al ultimului deceniu. Astfel, observ o asemănare izbitoare între perioadele 2007–2008 și 2016–2018 din perspectiva creșterii stocurilor mai accelerate comparativ cu avansul cifrei de afaceri. În acest articol mi-am propus să analizez evoluția stocurilor în funcție de sectorul de activitate al companiilor active în România, dimensiunea acestora și anul înființării. Deci, unde sunt stocurile? Haideți să vedem!

Continuă să citești

România SRL — supradimensionarea stocurilor

România S.R.L. — atenție la stocuri! Atunci când stocurile cresc mult mai accelerat decât dinamica cifrei de afaceri, aceasta indică extinderea perioadei de rotație a acestora și presiuni viitoare asupra marjelor de profitabilitate. Cauza principală este aplicarea discount-urilor necesare pentru a scăpa de stoc și evitarea costurilor asumate (riscul de expirare, costul de stocare și de finanțare). După 3 ani consecutivi (2016–2018) în care stocurile au crescut mai accelerat decât avansul veniturilor companiilor, România S.R.L. are cele mai lente stocuri din ultimul deceniu, durata acestora de rotație ajungând la aproape 2 luni. Doar în 2008 s-a întamplat același lucru... iar apoi știm foarte bine ce s-a întâmplat... singura variabilă care lipsește (momentan) din peisaj este acul care să spargă bula!

Continuă să citești
Contagiunea din mediul de afaceri

Contagiunea din mediul de afaceri

Probabil ca auzi această replică foarte des în afaceri din partea clienților restanțieri — „Nu pot plăti pentru că nu încasez facturile de la clienții mei!” Și vei continua să auzi despre aceste probleme din ce în ce mai des, deoarece gradul de interdependență între companii a crescut la maximele ultimului deceniu. În acest articol explic fenomenul și de ce s-a ajuns aici.

Continuă să citești
Deblocarea capitalului de lucru

Deblocarea capitalului de lucru

Aproape două treimi din firmele active în România înregistrează un capital de lucru negativ. Practic, acestea depind de toleranța partenerilor de afaceri pentru continuarea activității, deoarece încasarea tuturor creanțelor, vânzarea stocurilor și trezoreria existentă nu acoperă decât parțial soldul datoriilor pe termen scurt, acestea din urma fiind plătite prin rotație! În acest articol propun o serie de soluții pentru deblocarea acestor situații, atât pentru contextul creditorilor cât și cel al antreprenorilor. Lectură plăcută și inspirație în afaceri!

Continuă să citești
Greșeala capitală a companiilor insolvente

Greșeala capitală a companiilor insolvente

În acest articol vorbesc despre cea mai des întâlnită greșeală observată la companiile insolvente, după analiza situațiile financiare ale tututor firmelor care și-au întrerupt activitatea în ultimul deceniu. Cel mai îngrijorător aspect este factul că 2 / 3 companii active astăzi în România se regăsesc în aceeași capcană, unele dintre ele fără să știe! Te invit să citești în acest articol despre ce este vorba, precum și strategia prin care poate fi redobândită independența financiară de firmele care se regăsesc în această situație. Lectură plăcută și inspirație în afaceri!

Continuă să citești
De unde luăm bani?

De unde luăm bani?

Structura de finanțare a unei companii este unul dintre cei mai importanți indicatorii la care se uită analiștii atunci când evaluează o companie. Diversificarea și costurile resurselor financiare sunt elemente cheie în analiza solvabilității și valorii unei companii, deoarece acestea determină costul capitalului. În acest articol am analizat structura capitalului companiilor active în România în ultimul deceniu și explic cauzele și consecințele dezechilibrelor acumulate. Lectură placută și inspirație în afaceri!

Continuă să citești
Cum să dezvoltăm
mediul de afaceri?

Cum să dezvoltăm mediul de afaceri?

Randamentul obținut de firmele active în România este insuficient pentru acoperirea costului capitalului. Implicațiile sunt negative și plafonează dezvoltarea mediului de business local, inclusiv prin accelerarea decapitalizării companiilor. În acest articol dezvolt toate aceste implicații și actualizez evoluția dividendelor distribuite pentru anul 2018. La final propun o ecuație simplă cu doua variabile, care poate reprezenta scânteia accelerării business-ului local... precum și ce poate face statul ca să aprindă această scânteie!

Continuă să citești