Skip NavigationIancuGuda.ro

Contribuții editoriale

Cine (mai) investește în business?

Cine (mai) investește în business?

Fără investiții inteligente, companiile nu se pot dezvolta și rămân mici! În România, 95% dintre firme sunt microîntreprinderi, aspect valabil în prezent dar și acum 10 ani (în ciuda creșterii economice de 35% în ultimul deceniu, nu s-a dezvoltat #nimic). În ciuda creșterii economice, investițiile publice raportate la PIB ating noi minime istorice, după scăderi consecutive continue în ultimii ani. De aceea, țara rămâne micro și subdezvoltată!   Deși valoarea contabilă a activelor corporale deținute de companii a rămas relativ stabilă în ultimul deceniu, situația diferă semnificativ în funcție de sectorul de activitate. În acest articol vă invit să vedeți cum au evoluat investițiile firmelor active în România în funcție de sector și regiune. La finalul articolului propun o serie de soluții pentru rezolvarea dezechilibrelor semnalate!

Continuă să citești
Evoluția investițiilor companiilor în 2018

Evoluția investițiilor companiilor în 2018

Cum arată investițiile companiilor active în România pe parcursul anului 2018? Dar în contextul ultimului deceniu? Iar cu investițiile publice cum stăm? Ce implicații au toate acestea și care sunt perspectivele dezvoltării viitoare? Găsești răspunsuri la toate aceste întrebări în acest acest articol, prin care am analizat evoluția investițiilor tuturor companiilor active în România în ultimul deceniu (inclusiv 2018), în paralel cu cele din sectorul public. Concluziile sunt triste (ca să nu spun tragice) și sunt sintetizate la finalul articolului. Apreciați voi dacă sunt pesimist... sau doar bine informat!

Continuă să citești
Următoarea recesiune – optimizarea capacității de restructurare

Următoarea recesiune – optimizarea capacității de restructurare

Flexibilitatea. Capacitatea de adaptare. Repoziționarea! Iată câteva din condițiile esențiale pentru a supraviețui timpurilor grele. Desigur, recesiunea oferă o serie de oportunități extraordinare pentru investiții cu costuri subevaluate, dar condiția obligatorie pentru a putea beneficia de toate acestea este să fii pregătit!Pentru aceasta, este vital pentru orice companie să fie flexibilă, astfel încat să se poata ajusta noilor condiții. În acest articol mi-am propus să explic ce înseamnă capacitatea de restructurare și cum poate fi ea optimizată.

Continuă să citești
România, țara companiilor micro!

România, țara companiilor micro!

95% din companiile active în România sunt microîntreprinderi. Deși acestea ar trebui să fie coloana vertebrală a economiei, microintreprinderile generează doar o treime din numărul locurilor de muncă și un sfert din valoarea adăugată din economia natională. Am analizat situațiile financiare ale tuturor microintreprinderilor active în România pentru anul 2018 și constat cinci trenduri care confirmă că acestea sunt cel mai afectat segment din cauza polarizării mediului de afaceri. Citește acest articol pentru a vedea argumentele mele!

Continuă să citești

Ce ar putea învăța antreprenorii de la Hagi?

Am analizat situațiile financiare ale tuturor cluburilor sportive și constat că realitatea financiară a sportului românesc este tragică: firmele sunt supraîndatorare, veniturile sunt volatile și pierderile sunt foarte mari. Ca în multe alte sectoare, sprijinul statului este aproape inexistent. În ciuda acestei realități dure, HAGI demonstrează că se poate construi un proiect de succes și în fotbalul românesc – FC Viitorul. Cum a reușit Hagi și ce pot învăța antreprenorii români din acest studiu de caz? Poți afla răspunsul în acest articol ! Pentru dezvoltarea României, sper ca acest studiu de caz să insprire cât mai mulți antreprenori și să descoperim câte un HAGI în fiecare sector din economia românească. Lectură placută!

Continuă să citești

Analiza bilanțului celor mai importante companii din România — date financiare pentru anul 2018

Știați că jumătate din veniturile tuturor firmelor active în România (aproximativ 500.000 la număr) sunt concentrate în cele mai mari 1.000 de companii, iar jumătate din veniturile acestora din urmă sunt concentrate în comerțul cu ridicata și cu amănuntul (consum)? Observ cinci trenduri importante care mă determină să cred că marile firme active în România se pregătesc pentru vremuri mai grele! Oare de ce?

Continuă să citești

10 adevăruri despre multinaționale

Multinaționalele active în România au fost atacate virulent în ultimii ani. Împotriva acestora s-au lansat mesaje agresive și contradictorii: ori că nu declarară profitul în România, sau îl declară dar îl distribuie ca și dividende acționarilor lacomi și plătesc salarii mici. Adevărul este următorul: multinaționalele se dezvoltă în România și, odată cu ele, partenerii locali pe lanțul comercial. Multinaționalele declară venituri și profituri mai mari (majoritatea dintre acestea fiind reinvestite în România), investesc enorm în tehnologie și oameni (atât din punct de vedere financiar cât și al dezvoltării profesionale). Am ajuns la aceste concluzii analizând situațiile financiare oficiale depuse la ANAF de cele mai mari 100 de multinaționale active în România în ultimul deceniu. Cifrele vorbesc de la sine... iar matematica nu minte!

Continuă să citești

10 sfaturi pentru gestiunea erorilor raționale și biasurilor emoționale

În ultimele trei articole am vorbit mult despre erorile cognitive și biasurile emoționale care ne influențează viața în fiecare zi. Cu toții suntem afectați de acestea, din simplul motiv că suntem Oameni, nu Roboți. Totuși, oare există recomandări de bune practici care să ne ajute să gestionăm mai eficient aceste erori? Da, există… și sunt dezvoltate intens în literatura de specialitate sau practica de afaceri. În acest articol am pregătit pentru tine o sinteză a celor mai bune practici în acest sens! Lectură plăcută!

Continuă să citești