Skip NavigationIancuGuda.ro

Contribuții editoriale

Contagiunea din mediul de afaceri

Contagiunea din mediul de afaceri

Probabil ca auzi această replică foarte des în afaceri din partea clienților restanțieri — „Nu pot plăti pentru că nu încasez facturile de la clienții mei!” Și vei continua să auzi despre aceste probleme din ce în ce mai des, deoarece gradul de interdependență între companii a crescut la maximele ultimului deceniu. În acest articol explic fenomenul și de ce s-a ajuns aici.

Continuă să citești
Deblocarea capitalului de lucru

Deblocarea capitalului de lucru

Aproape două treimi din firmele active în România înregistrează un capital de lucru negativ. Practic, acestea depind de toleranța partenerilor de afaceri pentru continuarea activității, deoarece încasarea tuturor creanțelor, vânzarea stocurilor și trezoreria existentă nu acoperă decât parțial soldul datoriilor pe termen scurt, acestea din urma fiind plătite prin rotație! În acest articol propun o serie de soluții pentru deblocarea acestor situații, atât pentru contextul creditorilor cât și cel al antreprenorilor. Lectură plăcută și inspirație în afaceri!

Continuă să citești
Greșeala capitală a companiilor insolvente

Greșeala capitală a companiilor insolvente

În acest articol vorbesc despre cea mai des întâlnită greșeală observată la companiile insolvente, după analiza situațiile financiare ale tututor firmelor care și-au întrerupt activitatea în ultimul deceniu. Cel mai îngrijorător aspect este factul că 2 / 3 companii active astăzi în România se regăsesc în aceeași capcană, unele dintre ele fără să știe! Te invit să citești în acest articol despre ce este vorba, precum și strategia prin care poate fi redobândită independența financiară de firmele care se regăsesc în această situație. Lectură plăcută și inspirație în afaceri!

Continuă să citești
De unde luăm bani?

De unde luăm bani?

Structura de finanțare a unei companii este unul dintre cei mai importanți indicatorii la care se uită analiștii atunci când evaluează o companie. Diversificarea și costurile resurselor financiare sunt elemente cheie în analiza solvabilității și valorii unei companii, deoarece acestea determină costul capitalului. În acest articol am analizat structura capitalului companiilor active în România în ultimul deceniu și explic cauzele și consecințele dezechilibrelor acumulate. Lectură placută și inspirație în afaceri!

Continuă să citești
Cum să dezvoltăm
mediul de afaceri?

Cum să dezvoltăm mediul de afaceri?

Randamentul obținut de firmele active în România este insuficient pentru acoperirea costului capitalului. Implicațiile sunt negative și plafonează dezvoltarea mediului de business local, inclusiv prin accelerarea decapitalizării companiilor. În acest articol dezvolt toate aceste implicații și actualizez evoluția dividendelor distribuite pentru anul 2018. La final propun o ecuație simplă cu doua variabile, care poate reprezenta scânteia accelerării business-ului local... precum și ce poate face statul ca să aprindă această scânteie!

Continuă să citești
Cum generează randament pentru acționari companiile active din România?

Cum generează randament pentru acționari companiile active din România?

Atunci când antreprenorii investesc capital într-o companie, renunță la alte oportunități și riscă capitalul. În schimb, aceștia așteaptă un randament care să justifice riscul asumat și oportunitățile pierdute. Dacă în articolul anterior am explicat de ce randamentul capitalurilor generat de firmele active în România este INSUFICIENT pentru riscul asumat, în acest articol explic DE CE? Răspunsul vine din structura și mecanismul de generare al acestui randament. Lectură plăcută și inspirație în afaceri!

Continuă să citești
Randamentul optim al capitalurilor – facem bani, dar facem suficient?

Randamentul optim al capitalurilor – facem bani, dar facem suficient?

Antreprenorii investesc capital în business-urile lor, pentru a finanța investițiile pe termen lung sau scurt. În funcție de randamentul obținut, și cât reinvestesc ulterior din capital, poți să vezi care este ritmul potențial de creștere al unei afaceri în mod organic (fără achiziții). Având în vedere miza acestor implicații, este esențial să vezi în ce măsură randamentul capitalurilor este suficient prin raportare la riscurile din România. Cum a evoluat randamentul capitalurilor afacerilor din România în ultimul deceniu? Este suficient pentru a remunera riscul? Cum stăm prin comparație cu alte țări din regiune? Găsești răspunsurile la toate întrebările enumerate în acest articol. Lectură plăcută și inspirație în business!

Continuă să citești
Ce faci atunci când randamentul este inferior costul finanțării?

Ce faci atunci când randamentul este inferior costului finanțării?

Două treimi din companiile active în România se regăsesc într-un impas, deoarece randamentul investițiilor este inferior costului finanțării (capitalul atras de la acționari și împrumuturile de la instituțiile de credit). Cum pot ieși companiile din acest impas? Din fericire, literatura de specialitate și practica de business propune o serie de strategii. În acest articol am sintetizat cele mai bune 10 practici care pot fi la îndemâna oricui. Lectură plăcută și inspirație în afaceri!

Continuă să citești
De ce nu investesc companiile?

De ce nu investesc companiile?

În articolele anterioare am ridicat un semnal serios de alarmă referitor la nivelul foarte scăzut al investițiilor din sectorul privat și cel public. Nu plantăm, deci nu o să avem roade pe care să le culegem. De aceea, cred ca urmează vremuri grele, într-un context internațional foarte dificil. Dar, cum am ajuns aici? De ce nu investesc companiile? În acest articol încerc să ofer un răspuns economic la această întrebare. Astfel, după ce am analizat situațiile financiare ale tuturor companiilor în ultimul deceniu, concluzionez că majoritatea firmelor românești atrag capitaluri mai scumpe decât randamentele obținute prin investițiile finanțe cu aceste capitaluri. Deci, în medie, efortul este mai mare decât efectul pentru fiecare an din ultimul deceniu. Te invit să citești mai multe detalii în acest articol.

Continuă să citești