Aplicația Money in Motion pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play!

Articole și analize

iancuguda.ro-contributii_editoriale-2018_12_09-supradimensionarea_stocurilor-featured
Mai vechi de un an

Supradimensionarea stocurilor — semnal de apropiere al următoarei recesiuni!

În acest articol am analizat evoluția stocurilor tuturor companiilor active în România în ultimul deceniu. Constat o supradimensionare a stocurilor pe expansiune (entuziasm), prăbușire în recesiune (panică) și creștere lentă pe revenire (precauție). Având în vedere supradimensionarea stocurilor din mediul de afaceri (maxim istoric), este clar ca entuziasmul a trecut și ne apropiem de următoarea recesiune (singurul ingredient care lipsește momentan este elementul declanșator al panicii). Vezi în acest articol cifrele exacte și argumentele mele.

iancuguda.ro-contributii_editoriale-2018_12_02-meta-managementul_riscului_de_credit_furnizori
Mai vechi de un an

Managementul riscului de credit — soluții pentru furnizori

Companiile își propun obiective comerciale ambițioase prin creșterea accelerată a vânzărilor. În același timp, își doresc să se expună la un risc cât mai mic. Desigur, cele două pedale nu pot fi accelerate simultan la maxim. Managementul și personalul direct responsabil trebuie să jongleze cu foarte multă dibăcie între cele două! În acest efort se ridică întrebări esențiale, precum — pot sări riscul direct? care sunt instrumentele de protecție? Ce indicatori trebuie să urmăresc? Ce scenarii de stres ar trebui să consider?

Mai vechi de un an

Managementul riscului de credit — soluții pentru antreprenori

În acest articol propun cinci bune practici pentru antreprenori / managementul companiilor cu privire la gestiunea riscului comercial. Mai exact, soluțiile se concentrează asupra gândirii strategiei comerciale din perspectiva riscului de credit, limitelor de credit și a termenelor de plată, astfel încât să genereze VALOARE pentru companie (nu doar profit și numerar)!

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Metrorex — șantaj prin incompetență

Pentru a înțelege dezastrul de la Metrorex, am comparat situația financiară a companiei Metrorex cu cea a firmelor similare care administrează rețeaua de metrou din Budapesta, Praga și Varșovia. Iată câteva concluzii care pot fi folosite foarte ușor pe toate pancartele de la protestul Metrorex.

Mai vechi de un an

Extinderea sectorială a creditului comercial

În acest articol mi-am propus să analizez evoluția sectorială a creditului comercial aferent tuturor companiilor active în România în ultimul deceniu, prin corelația evoluției creanțelor, veniturilor, profiturilor și a numerarului. Constat faptul că firmele active în România au riscat foarte mult banii creditorilor, pentru creșterea profiturilor și a cotei de piață prin extinderea termenelor de plată oferite clienților. Dacă pariul a ieșit unul câștigător, majoritatea acționarilor acestor companii au distribuit dividende generoase... iar acolo unde pariul a fost necâștigător... ghinion pentru creditori, care au fost amânați la plată!

Creditul comercial — aici sunt banii dumneavoastră!
Mai vechi de un an

Creditul comercial — aici sunt banii dumneavoastră!

În contextul accesului complicat la creditul financiar (bancabiliatea redusă și fluctuația masivă a costului de finanțare) și al presiunilor dinspre creșterea salariilor, companiile s-au finanțat din ce în ce mai mult între ele, abuzând de creditul comercial prin extinderea termenelor de plată către furnizori. În acest articol analizez acest fenomen în baza situațiilor financiare aferente tuturor companiilor active în România în ultimul deceniu, și încerc sa răspund la întrebarea — cum se va propaga efectul de contagiune între companii în următoarea recesiune?

Mai vechi de un an

De ce să beneficiezi de oferta BlackFriday eMAG – 16 Noiembrie?

De ce să beneficiezi de oferta BlackFriday eMAG – 16 Noiembrie? 5 motive în 10 grafice!

Mai vechi de un an

10 soluții — independența financiară

În articolele anterioare am demonstrat ce companii, și de ce, și-au pierdut independența financiară. Argumentele sunt evidente — gradul de îndatorare al mediului de afaceri activ în România crește la maximul ultimului deceniu, investițiile scad la nivelul minim al ultimului deceniu iar capitalul de lucru a devenit negativ. Aceste fenomene sunt mai accelerate în rândul companiilor mici, recent înființate și mai apropiate de Est. În acest articol propun 10 bune practici pentru antreprenorii companiilor care și-au pierdut independența financiară, sau pentru creditorii (furnizorii ori instituțiile de credit) firmelor care se regăsesc în această situație.

Mai vechi de un an

Cine și-a pierdut independența financiară?

În acest articol mi-am propus să înțelegem mai bine cine și-a pierdut, mai exact, independența financiară in Romania. Cu cât firmele sunt mai mici și mai apropiate de Est, cu atât depind mai mult de rostogolirea datoriilor și sprijinul creditorilor. Poți să citești aici și alte concluzii interesante.

iancuguda.ro-contributii_editoriale-2018_10_21-featured
Mai vechi de un an

Pierderea independenței financiare

În acest articol am analizat evoluția capitalului de lucru pentru toate companiile active în România în ultimul deceniu. Demonstrez câteva trenduri care arată că ne-am pierdut independența financiară: sunt supraîndatorate, decapitalizate și dependente de rostogolirea datoriilor pe termen scurt. Unde este creșterea economică? În acest articol poți să citești despre cauzele și consecințele acestui fenomen, precum și care sunt soluțiile pentru companiile care se regăsesc în această situație!

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Supraîndatorarea companiilor

În acest articol am analizat evoluția gradului de îndatorare al tuturor companiilor active în România în ultimul deceniu. Concluzia – supraîndatorare generalizată cu risc sistemic în creștere. Aici poți afla care sunt cele mai îndatorate sectoare, cauzele și implicațiile viitoare pentru economia românească.

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Decapitalizarea companiilor Românești

În acest articol am analizat cauzele și implicațiile fenomenului decapitalizării masive a companiilor active în România. Cum am ajuns să avem mediul de afaceri cel mai îndatorat din Europa? Dividendele distribuite de companiile active în România în anul 2016 sunt egale cu nivelul cumulat din perioada 2008–2015, iar anul 2017 înregistrează o dublare a acestora. Aceasta arată și evaziunea fiscală masivă din ultimul deceniu, deoarece multe dintre aceste dividende au fost distribuite și nefiscalizate în trecut (acum doar se reglează trezoreria).

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Cum se finanțează firmele active în România?

În acest articol am analizat evoluția structurii de capital (respectiv de unde iau firmele banii) aferente companiilor active în România în ultimul deceniu. Pe scurt, sursele externe cresc în dauna celor interne iar creditul comercial crește mult mai accelerat decât cel financiar. Cauzele s-au acumulat gradual în ultimii zece ani, implicațiile sunt grave și este nevoie de o muncă titanică pentru a depăși aceste probleme! Despre toate acestea, și multe altele, poți să citești în acest articol.

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Impactul majorării salariului minim pe economie în anul 2019

Începând cu 1 Ianuarie 2019 salariul minim pe economie este majorat la 2.050 Lei, în creștere cu 8%. Ca să încep direct prin concluzia principală, cred că medicamentul creșterii salariilor este bun, dar doza este prea mare și prea repede. Ne bucurăm acum, și o să plângem în viitor!

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Cine (mai) face investiții în România?

În acest articol mi-am propus să analizez evoluția investițiilor companiilor active în România în ultimul deceniu, și constat o realitate foarte tristă — investițiile noi realizate pe parcursul anului 2017 au fost de zece ori mai mici decât anul anterior, și cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimul deceniu! Incertitudinea fiscală, instabilitatea politică și contextul impredictibil privind fiscalizarea muncii și a profiturilor / veniturilor, au alimentat mult conservatorism în rândul companiilor pe parcursul anului 2017, care au preferat să adopte o strategie de tipul „stai și vezi”. Din păcate pentru noi, restul țărilor nu stau... investesc și ne iau fața! Care sunt sectoarele care dezinvestesc cel mai mult, și unde se realizează cele mai mari investiții (și de ce nu e bine), poți citi în acest articol!

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Pe ce cheltuie banii companiile din România?

Spune-mi pe ce cheltui banii, ca să îți spun cine ești! În acest articol am analizat structura cheltuielilor companiilor active în România în ultimul deceniu, pentru a vedea pe ce cheltuie cel mai mult banii firmele românești. Poți să găsești aici concluziile mele, împreuna cu implicațiile (în general, negative) pe termen lung.

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Cine plătește impozite în România?

Abordez această analiză pentru a clarifica un subiect dezbătut foarte des în opinia publică în ultimii ani: companiile mici plătesc impozit mai mare (aplicat cifrei de afaceri ca și bază impozabilă) comparativ cu firmele mari (care plătesc impozit aplicat profitului brut), deorece acestea din urmă își optimizează taxele prin practici fiscale la limita legii (externalizarea profitului). În acest articol demonstrez că această tematica aruncă dezbaterea către o luptă falsă (companii mici vs mari / companii românești vs internaționale), iar cauzele structurale sunt de altă natură: modificările fiscale intrate în vigoare în ultimii ani și distribuția companiilor active în România (și a veniturilor / profiturilor acestora) în funcție de sectorul de activitate. Haideți să le analizăm pe rând!

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Cine face bani în România?

Nomenclatorul CAEN include peste 600 de coduri de activitate al companiilor active în România. Ai vrea să știi cum evoluează veniturile companiilor în funcție de obiectul principal de activitate? Poți să găsești răspunsul în acest articol ! Mai mult, dacă ești abonat la newsletter-ul blogului, poți descărca seria de timp cu evoluția veniturilor companiilor consolidate la nivel sectorial pentru ultimul deceniu! La finalul articolului surprind 10 tendințe ale mediului de afaceri care reflectă foarte bine societatea românească!

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Ce ne spune evoluția veniturilor la nivel sectorial?

Nomenclatorul CAEN include peste 600 de coduri de activitate al companiilor active în România. Ai vrea să știi cum evoluează veniturile companiilor în funcție de obiectul principal de activitate? Poți să găsești răspunsul în acest articol ! Mai mult, dacă ești abonat la newsletter-ul blogului, poți descărca seria de timp cu evoluția veniturilor companiilor consolidate la nivel sectorial pentru ultimul deceniu! La finalul articolului surprind 10 tendințe ale mediului de afaceri care reflectă foarte bine societatea românească!

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Riscul mare al companiilor—cum am ajuns aici?

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Paradoxul românesc: creștere economică Mare → risc Mare al companiilor

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

România—tărâmul companiilor „zombie”

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Evoluția deficitului fiscal în primul semestru 2018: cauze și consecințe

Ministerul Finanțelor Publice a publicat recent datele despre bugetul general consolidat la primul semestru al acestui an. 10 idei esențiale pe care trebuie să le știi.

iancuguda-article-2024_07_17-featured
Mai vechi de un an

Evoluția microîntreprinderilor active în România în ultimul deceniu

În acest articol analizez situația financiară a tuturor microintreprinderilor active în România în ultimul deceniu, prin comparație cu evoluția companiilor mari. Constat un fenomen care amenință dezvoltarea sustenabilă a țării pe termen lung: cei bogați s-au îmbogățit în dauna subțierii păturii de mijloc și deteriorării situației financiare a celor săraci!

Logo Money in Motion

#MoneyInMotion

By Iancu Guda

Aplicația MiM pentru monitorizarea cheltuielilor personale este LIVE și poate fi descărcată gratuit din Apple AppStore și Google Play