Skip NavigationIancuGuda.ro

Apariții media

Te invit să citești mai departe opiniile mele exprimate în cele mai recente apariții media. Acestea te vor ajuta să afli ultimele noutăți despre subiectele de care sunt interesat, și asupra cărora mă concentrez în analizele mele, respectiv: greșelile companiilor insolvente, evoluția mediului de afaceri și contextul macroeconomic general.

TEDx Floreasca

Discursul susținut de mine în cadrul evenimentului TEDx Floreasca, organizat în data de 8 Iunie 2018. Munca mea de 10 ani, sintetizată într-o carte de aproape 500 de pagini scrisă în aproape 3 ani, prezentată într-un discurs de 18 minute în cadrul evenimentului TEDx:

11/13/2018

Ziarul Financiar

Randamentul capitalurilor, de unde vine? Și de ce nu este sustenabilă majorarea salariilor în acest ritm

Acest articol reprezintă un răspuns la opinia exprimată recent de către domnul profesor Cristian Socol în ZF, una din principalele concluzii fiind aceea că ultimele cifre Eurostat indică o rentabilitate a capitalurilor proprii după plata taxelor de 36,3% în România, dublă față de media UE28 (18,4%), afacerile realizate de companiile active în România sunt foarte profitabile și salariile sunt, încă, mici, prin comparație cu profiturile enorme realizate de companiile active în România.

În prima jumătate a acestui articol, comentez, prin cifre și argumente obiective, toate aceste afirmații. În a doua jumătate a acestui articol explic de ce majorarea salariilor (atât privat cât și public, atât mediu cât și minim) este realizată într-un ritm nesustenabil de agresiv. Spre final, explic contextul în care poate funcționa o politică de majorare a salariilor! Haideți să le luam pe rând!

Citește articolul

10/25/2018

Wall Street

Pâmă nu rezolvăm problema economiei subterane, este imposibil să dăm Educației 6% din PIB

Ca să reușim să investim (desigur, eficient și transparent) 6% din PIB în educație (media din UE), trebuie mai întâi să îmbunătățim colectarea veniturilor publice (care trebuie să crească cu 50% ca să ne apropiem de media UE). Mai multe detalii în acest articol.

10/10/2018

Ziarul Financiar

Acordarea de dividende în exces decapitalizează companiile

În acest articol vorbesc despre accelerarea decapitalizării companiilor active în România, ceea ce cauzează creșterea vulnerabilității în contextul următoarei recesiuni.

Citește articolul

10/08/2018

Revista Patronatelor

Dividendele distribuite de firme pe 2017 sunt duble față de cele pe 2016

În acest articol vorbesc despre cauzele și implicațiile decapitalizării companiilor active în România. Suntem mai vulnerabili în următoarea recesiune!

Citește articolul

10/03/2016

Ziarul Financiar

Despre evoluția insolvențelor

În această emisiune vorbesc despre greșelile companiilor insolvente și soluțiile de supraviețuire (pe termen scurt) și redresare sustenabilă (pe termen lung).

Vezi emisiunea

10/04/2018

Ziarul Financiar

Creditul bancar acordat companiilor a rămas constant în ultimul deceniu, iar creditul furnizor s-a dublat. Sunt companii care efectiv sunt bănci SRL!

În acest articol analizez modalitatea de finanțare a companiilor active în România, respectiv orientarea spre creditul furnizor, ceea ce amplifică riscul sistemic și accelerează contagiunea propagată prin efectul de domino.

Citește articolul

10/01/2018

Financial Intelligence

Firmele active în România și-au pierdut independența financiară

În acest articol explic de ce companiile active în România și-au pierdut independenta financiară și depind de rostogolirea datoriilor pe termen lung, sacrificând oportunitățile viitoare de investiții.

Citește articolul

09/28/2018

Republica

Piața imobiliară este supraevaluată cu cel puțin 25%–30%, iar prețurile încep să scadă. Recomandarea mea? Stați în chirie încă 2–3 ani

În acest articol vorbesc despre factorii decisivi care influențează prețurile la imobiliare, precum și tendințele în viitor. Explic de ce au crescut prețurile imobiliarelor în ultimii 3 ani, de ce cred că urmează o scădere în următorii 2-3 ani și de ce îți recomand să rămâi în chirie între timp!

Citește articolul

09/25/2018

Bursa

Investițiile noi din 2017 — la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu

Investițiile pe termen lung realizate pe parcursul anului 2017 de companiile active în România sunt la minimul ultimilor zece ani. În acest articol explic care sunt cauzele acestui fenomen precum și consecințele pe termen lung.

Citește articolul